Vooral in Trekweg, Sint-Denijslaan en Visserij

Gentse politie schrijft 45 boetes uit voor auto’s die fiets inhalen in fietsstraat

Gentse politie schrijft 45 boetes uit voor auto’s die fiets inhalen in fietsstraat

In fietsstraten, zoals hier in de Voldersstraat, horen auto’s achter de fietsers te blijven. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Foto: fvv

Gent -

De Gentse politie heeft in de maand juni 45 keer een automobilist een bekeuring gegeven omdat die een fietser inhaalde in een fietsstraat. Dat is namelijk verboden. Een boete kost 58 euro. Het is de eerste keer dat systematisch werd gecontroleerd op het verbod in de stad.

Gent telt ondertussen elf fietsstraten (zie kader). Vorige week werd de voorlopig laatste nieuwe fietsstraat ingevoerd, de Gandastraat.

De regels die gelden in fietsstraten zijn echter nog te weinig bekend. Daarom besliste de politie om dit voorjaar sensibilisering- en controleacties op touw te zetten.

In mei werden folders uitgedeeld, automobilisten aangesproken en grote afficheborden geplaatst die bestuurders waarschuwden voor het inhaalverbod. In juni werd overgegaan tot controles.

In totaal werd zestien keer gecontroleerd, in deze straten: Trekweg, Visserij, Henegouwenstraat, Voldersstraat, Jacobijnenstraat, Sint-Denijslaan, Molenaarsstraat, Muinkkaai, Isabellakaai, Tweebruggenstraat en Bijlokekaai.

De politie zette 45 bestuurders op de bon omdat ze toch een fietser inhaalden. De standaardboete voor het niet naleven van het inhaalverbod is 58 euro, hetzelfde bedrag dat een fietser kan krijgen voorgeschoteld als hij of zij overdag in een van de vijf voetgangersstraten van de stad fietst.

Meer dan de helft van de boetes werden uitgeschreven in één fietsstraat, de Trekweg. Die loopt langs de Brugse Vaart in Mariakerke en wordt door heel wat fietsers gebruikt als invalsroute naar de stad. De straat was in 2011 samen met de Visserij de eerste officiële fietsstraat van België. Toch lappen veel autobestuurders er het inhaalverbod aan hun laars.

“Het valt op dat in de smallere straten bestuurders op natuurlijke wijze hun rijgedrag aanpassen en fietsers niet inhalen”, zegt de politie. “In de bredere fietsstraten, zoals de Trekweg (25 overtredingen), de ­Sint-Denijslaan (7 overtredingen) en de Visserij (6 overtredingen), is de verleiding om fietsers in te halen duidelijk moeilijker te bedwingen en is het toeziend oog van de politie nodig.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees