Agent raakt zwaargewond nadat hij kassei tegen het hoofd krijgt

Agent raakt zwaargewond nadat hij kassei tegen het hoofd krijgt

De oproerpolitie moest in Jette tussenbeide komen na de wedstrijd. Foto: rdb

Brussel / Jette -

Agenten van de Brusselse politie zijn dinsdagnacht na hun diensturen aangevallen door jongeren. Eén agent kreeg een kassei tegen het hoofd en moest naar het ziekenhuis. Maar ook na de wedstrijd ontstonden er in Brussel en Jette schermutselingen.

Enkele hechtingen en mogelijk blijvende gehoorschade is de zware tol die een agent van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene moet betalen na een onrustige dinsdagnacht in Brussel. De man had er net zijn shift op zitten en wilde met collega's naar huis toe, maar werd aangevallen door jongeren op de Antwerpsesteenweg. Die gooiden met flessen en stenen naar hun wagen.

Eén kassei vloog door het open raam tegen de slaap van de agent. Hij was meteen buiten bewustzijn. Pas in de ziekenwagen kwam hij weer bij, maar het zag er lange tijd niet goed uit voor de man. Uiteindelijk mocht hij woensdagmiddag het ziekenhuis verlaten.

Grote frustratie bij collega’s

Het zijn jongeren uit de wijk van de Antwerpsesteenweg die volgens enkele agenten al langer problemen veroorzaken. Ook een drietal voertuigen van agenten raakte dinsdagnacht beschadigd. “Het probleem sleept er al meer dan een jaar aan en er wordt niks aan gedaan. Dit leidt tot grote frustratie bij de collega's”, klinkt het. Agenten worden in de buurt wel vaker door de ‘jeugd’ op de proef gesteld en kregen zelfs al de raad om er tussen te komen met ‘de nodige voorzichtigheid.’

Mario Thys, provinciaal bestuursvoorzitter van politievakbond NSPV, bevestigt dat het een gekekend probleem is. "Het is een gevoelige plaats waar een jeugdbende actief is." De situatie kan niet blijven duren, stelt hij nog. 

Voorlopig zal de interventiedienst patrouilleren in het gebied om agenten de beschermen. "Maar het is een beetje idioot dat zij collega's moeten beschermen", aldus Thys nog. "Maar het is de eerste maatregel die de politie heeft genomen." Hij wil dan ook snel om de tafel gaan zitten om de situatie te bespreken. 

Camerabeelden

Verdachten zijn er na het zware voorval van dinsdagnacht nog niet opgepakt. “Maar we nemen dit wel serieus op”, zegt Gilles Dejemeppe van het Brusselse parket. “Er werd een onderzoek opgestart voor vrijwillige slagen en verwondingen ten aanzien van politieagenten. Mocht later blijken dat de verdachte bewust het hoofd viseerde van de agent, kan dat nog worden opgetrokken naar een dossier voor poging doodslag. We hopen alleszins een verdachte te identificeren met behulp van de camerabeelden.”

Regen van eieren

Hoewel het voorval niets te maken had met de voetbalwedstrijd van de Rode Duivels, waren er na de match wel gelijkaardige incidenten aan Lemonnier en Anneessens. Daar werd de politie ook getrakteerd op een regen van eieren en andere projectielen. Gelukkig ontspoorde de situatie er niet zoals eind vorig jaar na de wedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust. Ook in Jette en in de buurt van metrostation Simonis kwam het na de wedstrijd tot schermutselingen tussen agenten en een 150-tal jongeren. Het metroverkeer moest zelfs even worden stilgelegd. Twee minderjarige stenengooiers werden opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket. Twee meerderjarigen werden gerechtelijk aangehouden en drie anderen bestuurlijk. Een tram en enkele wagens werden er naar de vernieling geholpen en ook hier raakten twee agenten lichtgewond.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees