TennisBelgian Circuit - Liam Dielen heeft aan tactisch inzicht en mentale sterkte gewonnen

“Ik besef nu dat ik van iedereen kan winnen”

“Ik besef nu dat ik van iedereen kan winnen”

Liam Dielen. Foto: RR

Liam Dielen (B-15/2) speelde zich op het Soks Carrefour Market Open enkeltoernooi in Rupelmonde in de kijker. In Heren 1 versloeg hij als tweede reekshoofd Stefan Borms (B-15) en Nicolas Mampaey (B-15/1) op weg naar de finale.

Dielen nam begin dit jaar reeds deel aan enkele Belgian Circuit-toernooien, maar de 19-jarige speler van TC Gym Olympiade botste steeds op een A Nationaal. Bovendien werd hij afgelopen winter geteisterd door blessures. Blij dat hij fit was om de zomer goed te kunnen starten, begon hij vier weken geleden aan zijn opmars.

“Mijn eerste wedstrijden waren niet top, maar plots begonnen de matchen in mijn voordeel te kantelen”, zegt Dielen. “Op Wingfield in Mechelen klopte ik Mats Uytterhoeven en Jelle Dugailly, respectievelijk de nummers 62 en 88 van het Belgian Circuit. Zo kwam ik in mijn eerste finale ooit terecht.”

Hoewel Dielen toen in twee sets verloor van Bram Coene (nr 42), was hij heel blij met zijn behaalde finaleplaats. “Ik had dit helemaal niet verwacht, maar leek mijn draai te hebben gevonden. Een week later stond ik in Herentals in de finale en won ik het toernooi van TC Het Zeen in Sterrebeek. Die goede resultaten waren voor mij een keerpunt. Vanaf toen ben ik elke wedstrijd anders gaan bekijken en besefte ik dat ik van iedereen kan winnen. Deze gedachte zorgt ervoor dat ik nu vaak anders aan een wedstrijd begin en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.”

De tabellen in Sterrebeek en Rupelmonde stonden niet bol van de hoger geklasseerde spelers, dat beseft Dielen ook. “Op het Soks-toernooi wist ik dat Robin Vanhauwe meedeed, een speler die steeds op niveau presteert. Ik wist dat dit absoluut een moeilijke wedstrijd zou worden. En ik kreeg gelijk. In de finale kwam ik tegenover Robin te staan en ik verloor.”

“Nochtans had ik zeker kansen om te winnen”, gaat de Gym-speler verder. “In de eerste set raakte ik bij wijze van spreken geen bal en ging ik snel onderuit. Ik kon me in de tweede set herpakken en winnen. In de derde set tennisten we allebei op een degelijk niveau en kon het alle kanten uit, maar ik kon mijn kansen niet benutten en Robin kon telkens scoren.”

Over het niveau dat hij haalt heeft de jongeman uit Ekeren zeker geen klachten. “Ik ben tevreden over de matchen die ik speel. Wel heb ik het gevoel dat het nog net iets beter zou kunnen. Ik ga me vanaf nu ook inschrijven in enkele Futures-toernooien. De sfeer daar is altijd super en ook de wedstrijden zijn spannend. Ik ga dus zeker proberen mijn weg daar te vinden.”

Ondanks zijn ambitie en talent blijft Dielen met de voeten op de grond. “Mijn coach, Harrie Schouten van Progress Pro, volgt me op de voet en speelt telkens in op wat ik doe op het veld. Ik heb een goede trainingsperiode achter de rug en probeer wat ik geoefend heb nu toe te passen in mijn wedstrijden. Het accent ligt wat minder op het technische en meer op het tactische en mentale aspect. Op die manier hoop ik mijn niveau tijdens een match op gelijke hoogte te brengen met wat ik op training presteer. Dat is mijn voornaamste doelstelling dit seizoen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio