Camera’s moeten vandalen verjagen, maar die trekken dan naar andere ‘hotspots’

Theo Huygens van visclub De Heidevissers. Geregeld dumpen visdieven ‘gefabriceerde’ vislijntjes in de vijver (kleine foto). Foto: atb

Tremelo / Baal -

Het vandalisme in Tremelo houdt aan. Na de plaatsing van vier camera's in de Baalse wijk Rozendal lijken de hangjongeren zich te verplaatsen naar andere gevoelige plekken. Intussen pakte de politie een verdachte op. Er volgen nog acties.

Bekraste auto's, vernielde brievenbussen, een stukgesneden net op een tennisveld, ijzeren platen en vuilnisbakken in de visvijver... De waslijst aan vandalenstreken in Baal en Tremelo de afgelopen maanden is lang. Voor het gros van de feiten wijst men naar een groep jongeren, onder wie enkele minderjarigen.

Zware platen in het water

“Na valavond duiken ze op”, zegt bestuurslid Theo Huygens (68) van visclub De Heidevissers uit Baal. “In het aan het zicht onttrokken gedeelte van de vijver houden ze zich op. Hoewel de visvijver privaat domein is, spreek ik ze hier niet op aan. Ik laat me niet op mijn gezicht slaan. Recent passeerde een politiepatrouille. Toen hing hier ook een groep jongeren rond. Waren het vandalen? We weten het niet. Ze deden niets verkeerd, waarop de agenten rechtsomkeer maakten. Het grote probleem is dat je de vandalen op heterdaad moet betrappen. Onlangs nog gooiden ze zware platen in het water en dobberden er lijnen met haken aan rond. Allicht ging het daarbij om een diefstal van onze karpers en brasems. Ook dat gebeurt geregeld.”

Hangjongeren verplaatsen zich

In een verkiezingsjaar staan de zenuwen politiek wat meer gespannen. Aanhoudend vandalisme kan men dan ook missen als kiespijn. Om het veiligheidsgevoel bij de burgers te verhogen plaatste de gemeente vier camera's in de door vandalisme geteisterde wijk Rozendal. Intussen verplaatsten de hangjongeren zich naar andere zones in de gemeente. “Binnenkort komen er nog zeventien camera's op andere ‘gevoelige’ plekken zoals de kerkhoven, parking De Vinneweg, de zone tussen het gemeentehuis en de kerk en park Tremeland, waar recent een zithoekje werd vernield”, zegt burgemeester Paul Dams (Open VLD).

Elke gedupeerde moet klacht indienen

Dams wil dat het vandalisme een halt wordt toegeroepen, al beseft hij als geen ander dat dat geen eenvoudige opdracht is. “De politie doet er alles aan om het probleem te stoppen. Afgelopen weekend pakten ze bij een actie nog iemand op in de wijk, binnenkort volgen nog acties. Maar het is ook belangrijk dat elke gedupeerde klacht indient, en dat gebeurt nog te weinig. Bovendien vragen we sommige ouders wat meer hun verantwoordelijkheid te nemen. Onlangs zag ik in het donker een meisje van 11-12 jaar zitten aan de visvijvers. Weten die ouders dat?”, aldus nog Dams.

Vandalisme jaagt de gedupeerden op kosten. “Door de strengere alcoholcontroles blijven de mensen minder lang hangen in de kantine, waardoor we minder geld in kas krijgen. En het onderhoud van de vijver kost handenvol geld. Het stutten van de waterkanten alleen al kostte 5.000 euro”, besluit Theo.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio