"Ik volg mijn hart, mijn intuïtie en mijn ziel"

Plastisch kunstenaar Claudine Denert is Cultuurlaureaat 2018

Plastisch kunstenaar Claudine Denert (60) uit de Stationsstraat is tijdens de 11-juliviering in de raadzaal van het gemeentehuis Cultuurlaureaat 2018 geworden. Ze volgt daarmee onze eigen Lochristi Blogt-fotografe Lut Laureys op. Denert integreerde recent nog haar eigen expressievormen in een kunstzinnig dagboek dat ze tijdens de tiende editie van "Kunst Omdat het Moet " samenstelde. “Het boek van verbondenheid is van iedereen die meewerkte aan KOM, jullie zijn dus allemaal een beetje Cultuurlaureaat”, aldus Claudine.

De 23ste Cultuurlaureaat van Lochristi ging al op haar zesde aan de slag met een zakje viltstiften, maar studeerde Wiskunde aan de Ugent. Sinds 1988 volgde ze een artistieke opleiding bij onder meer Crea ten Hove, Kunstkring  Hermeline en Hugo Van Der Vekens.  Ze begon met pastel en waagde zich aan klassieke onderwerpen, zonder veel voldoening. Een johannesbroodboom tijdens een wandeling in Spanje bezorgde haar nieuwe inspiratie, en ze schakelde over naar acrylverf. In 2013 stelde ze al tentoon in “Kunst aan de Gang” in het gemeentehuis.

KOM in dagboekvorm

Acryl, pastel, potlood, waterverf: de wiskundige is van alle markten thuis en combineerde alle disciplines in haar kunstzinnig dagboek waarin ze de jubileumeditie van KOM met eigen materiaal in woord en beeld bracht. “En zeggen dat ik eindelijk niet van plan was om mee te doen aan het tweejaarlijks kunstenfestival omdat ik vond dat ik niets te bieden had”, klonk het gisteren tijdens haar bedankingsspeech. Met haar dagboek trok ze naar alle KOM-locaties, en creëerde ze een soort verbondenheid onder de kunstenaars en het publiek. De resultaten van dat creatieve feest postte ze dagelijks op de sociale media.  “Ze bracht kunstenaars en bezoekers samen rond haar tekentafel, en werkte zo enthousiast en gedreven mee aan de feesteditie van Kunst Omdat het Moet”, aldus Cultuurraadvoorzitter Bert Vervaet in zijn laudatio. Denert is een kunstenares die liever niet voor het open voetlicht treedt. “Ik heb mijn hart, mijn intuïtie en mijn ziel gevolgd, en dat heeft mij op het pad gebracht waar ik nu sta”, klonk het bescheiden in haar dankwoord.

Reynaertepos

Het academisch gedeelte van de 11-juli viering stond in het teken van het voorzitterschap van Lochristi van het Reynaertgenootschap.  Rik Van Daele, diensthoofd cultuur van de stad Sint-Niklaas en specialist in het Reynaertepos waarover hij doctoreerde, onderhield de volle raadzaal over het dierenepos,  tot op vandaag de meest toegankelijke middeleeuwse tekst die in alle mogelijke versies een actuele tijdsgeest weerspiegelt. Want liegen en bedriegen, het zit in de aard van de mens. Na een collectieve samenzang van De Vlaamse Leeuw – de tekst blijft voor de burgemeester en de leden van het schepencollege nog altijd een niet te nemen hindernis – werd er getoost op de Vlaamse feestdag. Met, u raadt het al, een frisse Reinaert.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio