Overdag is ze huisvrouw, ’s nachts doet ze zich voor als jong meisje: Chelsea kreeg al 50 pedofielen achter tralies

Overdag is ze huisvrouw, ’s nachts doet ze zich voor als jong meisje: Chelsea kreeg al 50 pedofielen achter tralies

Foto: ss

Overdag brengt ze haar vier kinderen naar school, maakt ze het huis schoon, doet ze de was en kookt ze een lekkere maaltijd. Na bedtijd gaat ze het wereldwijde web op om te chatten met volwassen mannen. Ze doet zich dan voor als een 14-jarig meisje, terwijl ze eigenlijk een 35-jarige huisvrouw uit Groot-Brittannië is. Op die manier probeert ze zo veel mogelijk pedofielen op heterdaad te betrappen.

Al bijna een jaar kruipt “Chelsea Hunter” - een schuilnaam - op het internet in de huid van een jong meisje. Ze maakt deel uit van een groep van Britse pedofielenjagers, de Shadow Hunters. Samen met andere burgers probeert ze om pedofielen in de val te lokken door zich voor te doen als minderjarige.

Wanneer de avond valt, gaat ze het internet op als de veertienjarige Chloe. Chloe chat met iedereen die met haar een gesprek wil aanknopen. En hoewel ze meermaals haar leeftijd duidelijk maakt, zijn er af en toe gesprekken die heel snel de verkeerde kant uitgaan.

“Tot je zelf lokaas wordt, heb je geen idee hoeveel online roofdieren er zijn”, vertelt ze aan BBC. “Ze verschijnen gewoon en blijven dan maar doorgaan.”

“Het gaat heel snel mis”

Om ervoor te zorgen dat het bewijsmateriaal bruikbaar is, neemt ze zelf nooit het initiatief. Ze wacht tot iemand haar een vriendschapsverzoek stuurt. Die verzoekjes worden aanvaard, maar als “lokaas” zal ze ook nooit de eerste stap zetten om te beginnen praten.

Wanneer de gesprekspartner een chat start, benadrukken de jagers meerdere keren dat ze minderjarig zijn. “De regel is dat we onze leeftijd minstens drie keer vermelden in de eerste acht tot tien berichten”, legt Chelsea uit.

En daarna kan het volgens Chelsea heel snel misgaan. Hoewel de mannen (zogezegd) met een minderjarig meisje chatten, durven ze heel expliciete berichten te sturen en te vragen om af te spreken.

Naar de politie

Van zodra er voldoende bewijsmateriaal is, confronteren ze de daders ermee en overhandigen ze de hele zaak aan de politie. Meestal bestaat het bewijsmateriaal uit expliciete verzoeken en beeldmateriaal in chatgesprekken.

Sinds haar debuut als “Chloe” heeft de Britse vrouw al zo’n vijftig pedofielen gevat. “Het was iets waarmee ik wilde helpen”, zegt ze. “Ik ben gewoon blij als ze tegen mij praten. Dat is tenminste al één echt kind dat ze dan met rust laten.”

Politie ziet ze niet graag komen

Eén van de mannen die ze wist te vatten, is Peter Hicks (48). Hij is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

“Ik had nachtmerries over hem”, vertelt Chelsea. “De dingen die hij een kind wilde laten doen, waren onvoorstelbaar. Het maakte me misselijk als volwassen vrouw, wetende dat hij dacht dat er een kind voor het andere scherm zat.”

Hoewel ze een immense hulp is geweest in zijn veroordeling, zien politie en rechter de pedofielenjagers niet graag komen. Volgens hen kunnen zulke ongecoördineerde acties lopende onderzoeken in gevaar brengen en zouden ze pedofielen kunnen afschrikken.

Kritiek die Chelsea naast zich neerlegt. “Wij streven ernaar om samen te werken met de politie”, benadrukt ze. “Uiteindelijk geven wij de politie een volledige zaak. Alles is voor hen gedaan. Ze krijgen alle stukjes bewijs die ze nodig hebben.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees