Vuurspuwen, dansen of een rustige start? Onze tips voor dag 1 van de Gentse Feesten

Vuurspuwen, dansen of een rustige start? Onze tips voor dag 1 van de Gentse Feesten
Gent -

De 175ste editie van de Gentse Feesten breekt vrijdag los. Eindelijk! Al tijd gehad om het enorme programma van de Feesten te doorploegen? Geen zorg, de reporters van De Gentenaar selecteren voor u elke dag hun favoriete tips. Van de kleinste podia tot dat ene terras met beste irish coffee of dé blockbuster van de avond. Tijd voor dag één!

1. Hebt u de app van de Gentse Feesten al gedownload? Geef uw smartphone wat tijd. Want hij moet honderden, duizenden activiteiten laden. De bomen en het bos, weet u wel. Gevaarlijk op dag 1: overal willen zijn. Elk plein even besnuffelen om je vaste plek voor de komende tien dagen te kiezen.

2. Het officiële openingsmoment van de Gentse Feesten is voor ’s avonds. Maar Trefpunt houdt toch al vroeger een kleine, eigen openingsstoet. Het charmante volksorkest de Ledebirds en het bonte kinderkoor Mais Quelle Chanson trekken van het stadhuis naar Bij Sint-Jacobs (19 uur).

Vuurspuwen, dansen of een rustige start? Onze tips voor dag 1 van de Gentse Feesten
Foto: Kioni Papadopoulos

3. En hoe beter de aftrap geven dan op de plek waar het allemaal (her)begon in de late jaren zestig? In de vrijstaat van het Walter De Buckplein dus, dit jaar in een nagelnieuw decor. Opwarmen met het Walter De Buckenensemble (20.30 uur) en Stef Kamil Carlens (23.30 uur) en daarna full steam ahead met de tien muzikanten rond Dizzy Mandjeku (0.30 uur), die de explosieve ritmes van Congo en Colombia vermengen tot het heetste feestje in de stad. En tussendoor de Charlatan in voor Not The Beatles (22 uur), de beste covergroep van de Fab Four in de Lage Landen.

4. Of begin je Feesten meteen écht Gents, met de ‘keizer van de Groentemarkt’, op de Korenmarkt. Alhoewel: Chris Hageland (18 uur) komt uit De Pinte en de meeste van zijn liedjes uit Texas. Nu is hij het voorprogramma van dat andere Gentse icoon: Arsenal-papa Gus Roan. Zijn groep Nie Neute (20 uur) wordt weer tot leven gewekt. Hopelijk brengt hij zijn katte mee naar de Korenmarkt.

5. De officiële start van de Feesten is pas voor ’s avonds, wanneer de draak van het belfort voor het eerst vuur spuwt (22.30 uur). Vanaf dan doet hij dat elke dag. Extra tip vandaag: een spectaculaire act metbliksemschietersop de Sint-Michielsbrug, stipt om 22.30 uur.

Vuurspuwen, dansen of een rustige start? Onze tips voor dag 1 van de Gentse Feesten
Foto: fvv

6. Uiteraard moeten op dag één ook de dansbeentjes meteen worden getest. Discobaar A Moeder (23.55 uur, Polé Polé) of Cookies And Cream (23.30 uur, Sint-Baafs) zijn de logische keuzes. Commer­cieel? Zeker. Maar daarom niet minder plezant. Op de Vlasmarkt hebben ze er tegen vrijdag al een eerste Feestenavond opzitten. Vrijdag speelt dj Davidov de vernieuwde Vlasmarkttoren (om 1 uur) echt in gang.

7. De Feesten, dat is ook doseren. Gouden tip voor dag één: met een Pils 13'tje in de hand op een van de mooiste terrassen plaatsnemen: Miry Café, op de binnenkoer van het conservatorium, in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal.

Vuurspuwen, dansen of een rustige start? Onze tips voor dag 1 van de Gentse Feesten

8. Een wat rustigere start in gedachten? Rep je dan naar de groene oase van het Coyendanspark, waar het straattheaterfestival Miramiro dit jaar voor het laatst zijn vleugels uitslaat. Dé blikvanger van dit jaar wordt Galapiat, twee acrobates die aan hun eigen haar hangen. Hoewel Mira­miro officieel pas zaterdag begint, geven de langharige (één meter and counting) dames vrijdag op Dok Noord (om 19 uur) in primeur een try-out van nieuw werk, Attraction Capillaire.

9. Tot slot, nog een belangrijke tip: kent u de Tien Geboden van de Gentse Feesten nog? De lijst met ‘Geboden’ blijft actueel. Dit jaar leeft bijvoorbeeld de vrees dat door de invoering van een systeem met statiegeldbekers er minder gedronken zal worden aan de officiële togen van de Gentse Feesten. Het eerste ‘Gebod’ roept de Gentenaars op om geen blikken in nachtwinkels te kopen. “Enkel Hollanders doen dat.”

Vuurspuwen, dansen of een rustige start? Onze tips voor dag 1 van de Gentse Feesten

Voila, dat moet volstaan voor dag één. Aan iedereen een goeie Gentsche Fieste!

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio