Acht jaar cel en monsterboete voor kopstuk van mensensmokkelbende

Acht jaar cel en monsterboete voor kopstuk van mensensmokkelbende
Brugge / Assebroek -

De Brugse correctionele rechtbank heeft het kopstuk van een Albanese mensensmokkelbende veroordeeld tot acht jaar effectieve celstraf en een geldboete van 968.000 euro. De bende rond Astrit R. (35) probeerde tijdens ruim 30 feiten van mensensmokkel in totaal ongeveer 150 transmigranten het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen.

Het onderzoek ging van start toen een bepaald telefoonnummer in twee verschillende mensensmokkeldossiers opdook. De Albanees Genc S. (21) bleek nauwe contacten te onderhouden met zijn landgenoot Izmir R. (24), die de organisatie in België leidde. Zijn neef Astrit R. hield de touwtjes in Engeland in handen, maar kon nooit gevat worden en wordt dus bij verstek berecht. Er werd gesmokkeld vanop verschillende plaatsen in Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen, bijvoorbeeld op het industrieterrein in Veurne.

Vanuit het vroegere Formule 1-hotel in Gent regelden Genc S. en Fatmir M. (32) de praktische kant van de zaak. Ze zorgden voor kandidaten om gesmokkeld te worden en brachten die mensen naar de parkings waar ze werden opgepikt door vrachtwagens. De chauffeurs herkenden hun ‘lading’ aan het colaflesje dat één van de Albanese transmigranten steeds bij zich had. Op 21 september 2017 kwam de politie in het Gentse hotel tussenbeide.

De rechter veroordeelde Astrit R. uiteindelijk tot acht jaar cel en 968.000 euro boete. De andere mensensmokkelaars kregen vijf en zes jaar cel. In totaal werden boetes van bijna twee miljoen euro uitgesproken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees