“Ga naar huis, Sky”: ploegmakker Froome neemt plakkaat af van fan en heeft er opvallende uitleg voor

“Ga naar huis, Sky”: ploegmakker Froome neemt plakkaat af van fan en heeft er opvallende uitleg voor

Foto: Photo News

Team Sky zal nooit het populairste wielerteam in Frankrijk worden, zoveel is duidelijk. Kopman Chris Froome werd na zijn positieve salbutamoltest en daaropvolgende vrijspraak al meermaals uitgejouwd in deze Tour. Bij de start van de vijfde etappe zorgde die spanning ook voor opvallende taferelen aan de ploegbus van het Britse team: renner Luke Rowe nam een fan een plakkaat af waar “Sky, go home” op geschreven stond.

Het incident deed zich voor in Lorient, startplaats van de vijfde etappe. Inwoner Didier Bregardes stond met het plakkaat aan de bus om naar eigen zeggen te protesteren tegen de manier waarop Sky en teammanager Dave Brailsford de zaak-Froome had afgehandeld. Froome testte vorig jaar in de Vuelta positief op salbutamol, een middel tegen astma, maar werd vorige week na een lang juridisch schouwspel vrijgesproken. “Ik heb niets tegen Froome of de renners van Sky, maar wel tegen de manier waarop Brailsford de situatie aangepakt heeft”, vertelde Bregardes aan aanwezige media.

De hele kwestie zorgde maandenlang voor ophef in de wielerwereld en de storm is nog niet volledig gaan liggen, zo bleek uit de reactie van Luke Rowe toen hij Bregardes met zijn plakkaat “Sky, go home” zag staan. Rowe nam de man het plakkaat af toen hij onderweg was om het startblad te ondertekenen. Hij wilde aanvankelijk niet reageren over het incident, maar deed dat na de aankomst in Quimper wel. “Het was erg speels”, luidt Rowes opvallende uitleg. “Hij lachte er een beetje om en ik ook. Zijn zoontje stond naast hem met een Sky-trui aan en ik heb hem drinkbussen gegeven. Ik hoef me nergens voor te verontschuldigen, we maakten gewoon wat plezier.”

Corrigeer