Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Euthanasie-expert Wim Distelmans: “We plannen alsof we hier oneindig lang blijven rondlopen. Zelfs stervende mensen doen dat”

Euthanasie-expert Wim Distelmans: “We plannen alsof we hier oneindig lang blijven rondlopen. Zelfs stervende mensen doen dat”

Foto: Geert Van de Velde

Het had niets gescheeld of Wim Distelmans (66) was regisseur geworden. Of croupier in een casino in Monaco. Maar het werd dokter, al zal hij dat zelf nooit zo zeggen. “Als mensen vragen wat ik doe, zeg ik dat ik geneeskunde ­gestudeerd heb. ‘Dokter’ krijgt meteen zo’n verheven bijklank. Terwijl we ­allemaal eindige stervelingen zijn.” Dat laatste ligt aan de basis van zijn lange strijd voor euthanasie. En van het feit dat hij zich niet laat imponeren door macht of door de benen van Grace Kelly.

Maandag 19.30 uur

De eerste bulderlach

“We gaan hier een beetje een zonsondergang ­krijgen. Schitterend!” Een kleine idylle speelt zich af aan de buitenkeuken van domein De Vreemde Vogel. Aan de kreek zoemen de bijen en wuift het riet, een enkele fietser passeert over het ­aan­grenzende pad, schelpjes kraken onder onze voeten en achter ons start iemand het vuur voor de barbecue. In de verte blaft nog net geen hond. Tel dat ­samen met het glas ijskoude champagne aan het eind van een snijdend hete zomerdag ...

Het beste van Enkel voor abonnees