Primeur: Hier rolt op een week tijd een levensgroot mammoetskelet uit de printer

Primeur: Hier rolt op een week tijd een levensgroot mammoetskelet uit de printer

Bij testprints werden al botten van de mammoet gemaakt. Foto: Materialise

Heverlee / Leuven -

Voor de allereerste keer zal een volledig mammoetskelet op ware grootte in 3D geprint worden, en dat in Leuven. Het gaat om een reproductie van de mammoet van Lier, het eerste mammoetskelet van België dat in 1860 is gevonden.

Het originele skelet staat al jaren in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Maar de Lierenaars zouden het maar al te graag terugbrengen naar hun stad, waar het ruim 150 jaar geleden gevonden werd tijdens graafwerken. De serviceclub Kiwanis Lier Twee Neten nam het initiatief om de mammoet terug naar Lier te halen, en bracht ook de sponsors bijeen. Zij vatten samen met de archeologische vereniging ArcheoLier en het Lierse stadsbestuur het originele plan op om een natuurgetrouw exemplaar van de mammoet te reproduceren. Daarvoor werd aangeklopt bij het Leuvense bedrijf Materialise, een wereldautoriteit in 3D-printen.

320 beenderen

De ingenieurs van Materialise baseerden zich op een 3D-scan van het originele skelet en werkten samen met Mietje Germonpré, paleontologe van het Museum voor Natuurwetenschappen. “De mammoet van Lier is minstens 30.000 jaar oud, heeft een schofthoogte van ongeveer 3,6 meter en is bijna 5 meter lang”, zegt Germonpré. Ondertussen zijn al enkele testbeenderen geprint en binnenkort wordt gestart met het 3D-printen van alle 320 beenderen waaruit het skelet is opgebouwd. “3D-printtechnologie wordt vandaag al ingezet om de ontbrekende botten te printen van een onvolledige skelet, maar het is de eerste keer dat een volledig mammoetskelet op ware grootte in 3D wordt geprint en dat is indrukwekkend”, zegt Germonpré.

Negen machines

Materialise gebruikt een van de grootste 3D-printers ter wereld, die door het bedrijf zelf ontwikkeld werd en heel toepasselijk ook bekend staat als de mammoetprinter. Om de volledige mammoet te printen, worden maar liefst negen van deze machines gebruikt, die elk ongeveer zeven dagen lang zullen printen. Het skelet zal ongeveer 250 kilogram wegen. De mammoet wordt de belangrijkste blikvanger in het nieuwe Lierse stadsmuseum dat in september de deuren opent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio