Nele Maes blijft jaar langer dorpsdichter

Laagdrempelig Kunst in Lege Huizen ontvangt Cultuurprijs

Laagdrempelig Kunst in Lege Huizen ontvangt Cultuurprijs

Kris De Plecker en Tom Bosman winnen de cultuurprijs. Foto: ego

Opwijk -

Op de Guldensporenviering in het GC Hof ten Hemelrijk wordt traditioneel de cultuurprijs uitgereikt en de nieuwe dorpsdichter aangeduid. De prijs ging naar ‘Kunst in Lege Huizen’. Een nieuwe dorpsdichter is er niet. Nele Maes blijft nog een jaartje.

De cultuurraad reikt al 14 jaar jaarlijks een cultuurprijs uit bestaande uit een kunstwerk, dit jaar van de hand van Kris De Plecker, Meester in de vrije Beeldende Kunsten en maker van het kunstwerk ‘Humulus Lupus’ op het Europaplein.

In 2007 viel de cultuurprijs overigens te beurt aan het kunstenaarscollectief Toer & Taxus, waarvan hij voorzitter is. De prijs wordt toegekend aan een persoon of een vereniging die de uitstraling van de gemeente op cultureel vlak bevordert. De cultuurraad nomineerde - bewust of onbewust? - drie kandidaten, die op een of andere manier gelinkt kunnen worden aan de huidige oppositie in het gemeentebestuur.

Toneelkring

De eerste genomineerde was de Nijverseelse toneelkring De Bloeiende Wijngaard, die reeds in 2008 de prijs op zak stak ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. De kring ontstond in de schoot van de KWB van Nijverseel. Ze speelden in de Sint-Arnolduszaal rechtover de oude jongensschool. School en zaal zijn inmiddels verdwenen. De jongste jaren vullen ze vlot zeven keer het Familieheem. Tweede genomineerde was Willy Segers, duivel-doet-al in Droeshout, voorzitter van toneelkring Sterrenregen, het jongerenkoor Forever Young en van het Sint-Pauluscomité dat jaarlijks de Sint-Pauluspaardenprocessie organiseert.

Segers is ook Grootmeester van de Orde van het Gulden Masker. De uiteindelijke laureaat ‘Kunst in Lege Huizen’ geeft de plaatselijke kunstenaars een origineel forum. Initiatiefnemer Tom Bosman combineert kunstbeleving met het sociale aspect. “Kunst In Lege Huizen draagt bij tot een laagdrempelige kunstbeleving”, predikt hij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio