Streepje Amerikaanse burgeroorlog onder kerktoren

Geen gsm, wifi of elektriciteit: Texas Rangers blokkeren moderne tijd op stressloos tentenkamp

Iedereen bij de Texaanse vlag 'Virginia still rising'. Foto: jdw

Elewijt / Zemst -

Nog tot zaterdag leven een twintigtal mensen in een tentenkamp aan de Vekeputtenweg in Zemst-Laar. De klok is er teruggedraaid naar het Amerika van 1860, alle moderne comfort is er verbannen.

Geen gsm, tv of elektriciteit. Je wassen doe je in een emmer, koken gebeurt op een houtvuur. Dat zijn de regels waaraan de mannen en vrouwen van Compagnie A, ‘The Prairy Roovers’ zich moeten houden. De compagnie behoort tot de Belgian Terry's Texas Rangers Confederation (BTTRC), dat zijn naam ontleent aan een Texaanse cavalerie-eenheid uit de Amerikaanse burgeroorlog.

De deelnemers komen uit Zemst en daarbuiten. De jongste is de vijfjarige Lilly-June, de oudste is de 71-jarige Jean. Het herbeleven van een stukje Amerikaanse burgeroorlog vult een gedeelte van hun vakantie.

Vlag van Texas

De vlag van Texas wappert boven het tentenkamp als een heilig symbool. De dag begint en eindigt met de vlaggengroet, een ritueel in traditionele klederdracht en uniformen, geleid door captain Patrick en eerste luitenant Luc. Wie op het kamp buiten de lijntjes kleurt, wordt berispt of met een straf bedacht. De groet wordt steevast ondersteund door de leuzen ‘The South will rise again; Virginia still rising.’

“Wij leven ons sterk in die tijd in”, vertellen Corina en Viviane in hun rol van verpleegsters. “Wie 's ochtends koffie wil, moet eerst zijn houtkacheltje aansteken, koffiebonen malen en opgieten met kokend water in de koffiebeurs. We wassen ons in kommen zoals dat in een legerkamp gebruikelijk was en koken het avondmaal op een groot houtvuur. Vandaag schaft de pot preisoep, worst, bloemkool, bonen en aardappelen. Amerikaanse whisky, de bourbon, is hier een graag gewild aperitief.”

Niet moet, veel mag

Voor Viviane is het een weekje tot rust komen. “Alles blijft onder ons. Geen Facebook, wifi en Twitter. Wij blokkeren de moderne tijd. Niets moet en veel mag . Voor mij is dit ontstressen. Ik geniet hiervan.”

De vlakbij gestalde Tinkers (een Iers paardenras) van Corina krijgen alle aandacht en verzorging. Ze passen helemaal in het plaatje: destijds moesten ze de huifkarren met het materiaal van de Zuidelijke troepen trekken. Verder vult het gezelschap de dagen met karabijnschieten, hoefijzerwerpen, een tochtje door de velden, countrydans, een quizje of een saloonbezoek.De stralende zomerzon maakt een verblijf in het tentenkamp ietsje comfortabel maar ook bij regenweer weten de deelnemers van geen wijken. Al zeven jaar op rij bouwen ze hun kamp op.

Zaterdag staat het kamp open voor bezoekers. Die kunnen er ook deelnemen aan de vlaggengroet om 18 uur en de sfeer beleven op een afsluitende barbecue. Daarna wordt het kamp opgebroken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio