Renaat en Andy doen mee aan race naar Boedapest “maar we hopen dat we die hoofdprijs niet winnen”

Renaat en Andy doen mee aan race naar Boedapest “maar we hopen dat we die hoofdprijs niet winnen”

Renaat (links) en Andy vertrekken vandaag als The Bus BrotherS naar hun eindbestemming. Foto: mmv

Tienen / Vissenaken -

Twee vrienden, één week, een oud busje en verschillende landen: het klinkt als de ingrediënten van een leuke reis, maar waarschijnlijk eentje die je niet snel maakt. Tenzij je Renaat en Andy bent, want zij vertrekken vandaag vanuit Vissenaken richting Boedapest in hun 52-jarige Volkswagen.

Wie droomt er niet van om honderden kilometers te reizen met het iconische busje van Volkswagen? Renaat Van Roelen en Andy Vanhove gaan het vandaag in de praktijk omzetten. Ze nemen deel aan de ‘Budapest Rally’ als The Bus BrotherS. Deze rally doet bij de meeste mensen niet meteen een belletje rinkelen, maar het duo heeft zich volledig voorbereid op de race, die vandaag van start gaat in Brussel.

“In 7 dagen moeten we in Boedapest zien te geraken”, vertellen Renaat en Andy. “Het is zeker geen wedstrijd waarbij de eerste auto die over de meet bolt, aan de haal gaat met de hoofdprijs. Met onze Volkswagen uit 1966 zou dat ook behoorlijk moeilijk zijn. Om te winnen moet je punten verzamelen en dat kan je doen door bepaalde opdrachten te vervullen. Zo kon je bijvoorbeeld punten rapen door een vlag van jouw team te hebben, met een auto rijden die voor 2000 ingeschreven is of door de hele weg met een Fiat Multipla af te leggen.”

Gifgroene Trabant

Zoals elke goede wedstrijd, is er ook een overkoepelend thema: Hollywood. Renaat en Andy, oftewel The Bus BrotherS, haalden hun mosterd bij The Blues Brothers. “Het pak en de hoed zullen zo snel mogelijk uitgaan”, gaan The Bus BrotherS voort. “Het is allemaal deel van de inkleding, maar in een warme auto zonder airco, is dat niet echt aangenaam. De lange broek en de vest zullen al snel plaats maken voor een short en t-shirt. Het draait ons ook niet om het winnen. Om eerlijk te zijn, willen we de hoofdprijs, een gifgroene Trabant, niet winnen. Dan moeten we met twee oudere wagens in plaats van één naar huis rijden en dat neemt toch al 3 dagen in beslag (lacht).”

Zweten op Stelvio

De tocht neemt de twee vrienden langs het Zwarte Woud, het Gardameer, Venetië en de Plitvicemeren. Het meeste zweet zal toch vloeien tijdens de oversteek van de Alpen langs de Stelviopas. “Vanaf het moment dat we de sleutel omdraaien, is de reis begonnen”, aldus Renaat en Andy. “We vermijden ook zoveel mogelijk autostrade. Enerzijds omdat dat nogal saai is en anderzijds haalt ons busje een topsnelheid van 80 tot 90 kilometer per uur. Op de Stelvio zal het zo snel wel niet gaan. In totaal zullen we ons door 77 haarspeldbochten moeten wurmen. Eigenlijk zouden we ons moeten wegen voor we erop rijden en als we erover zijn om te kijken hoeveel zweet we hebben verloren.” Je kan de avonturen van het duo ook volgen via hun facebookpagina.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio