Drama compleet voor Dumoulin: na duur tijdverlies krijgt favoriet ook nog extra straf opgelegd

Drama compleet voor Dumoulin: na duur tijdverlies krijgt favoriet ook nog extra straf opgelegd

Foto: AP

Nee, de zesde etappe was absoluut niet de rit van Tom Dumoulin. De Nederlander, één van de favorieten voor geel, moest op zes kilometer van de finish langs de kant van de weg stoppen met een gebroken spaak in zijn voorwiel. Dumoulin probeerde nog uit alle macht terug te keren, maar verloor 53 seconden én krijgt er nog een tijdstraf van 20 seconden bovenop omdat hij te dicht achter zijn volgwagen reed tijdens zijn achtervolging.

 

 

LEES OOK:Beresterke Dan Martin demonstreert op Mûr-de-Bretagne! Dumoulin verliest kostbare tijd, Van Avermaet blijft leider

LEES OOK: Helaas, geen Belgische ritzege vandaag in de Tour: de twee tenoren leggen uit waarom

Dumoulin brak een spaak in zijn wiel op zes kilometer van de finish en moest bijstand krijgen van teamgenoten. De wereldkampioen tijdrijden vertrok daarna met een rotvaart en bleef een tijdje erg dicht in het zog van zijn eigen Sunweb-ploegwagen hangen. Dat is niet toegelaten en het komt de Nederlander ook duur te staan, want hij kreeg achteraf een tijdstraf van twintig seconden opgelegd. Hij verliest zo in totaal 1’13” op ritwinnaar Daniel Martin en zakt in het klassement behoorlijk weg. Ook hij heeft in de rest van deze Tour werk aan de winkel.

Maar... al bij al valt schade nog mee

Doordat de Nederlander in de vorige ritten kon uitlopen op de andere concurrenten voor geel, valt de schade in het algemeen klassement wel nog mee. Dumoulin heeft een achterstand van 15 seconden op Nibali, 21 seconden op Froome, 28 seconden op Landa en 30 seconden op Porte. Op Bardet houdt hij nog een voorsprong van 22 seconden en op Quintana nog bijna een minuut. De bonus van de eerste ritten wordt nu wel tegenover de meeste concurrenten omgezet in een achterstand.

LEES OOK: Verraderlijke Mûr-de-Bretagne maakt slachtoffers: Bardet en Dumoulin grote verliezers van de dag

 

Corrigeer