Komst van grote merken voorspelt voetgangerszone mooie toekomst

Sommige delen van de voetgangerszone zijn al afgewerkt. Foto: amg

Brussel -

Steeds meer grote merken vinden de weg naar de nieuwe voetgangerszone. Zij moeten van die zone een gemengde straat maken en de talloze kebabzaken terugdringen.

Verschillende korte stukken straat zijn al afgewerkt en open voor het publiek. Tegen oktober moet bijna de volledige voetgangerszone opengesteld zijn.

“Tegen dan zou het gedeelte tussen het Beursplein en het De Brouckèreplein volledig afgewerkt zijn. Ook het gedeelte tussen de Verversstraat en het Fontainasplein moet dan worden opengesteld”, zegt schepen van Openbare Werken Els Ampe. “Aan het De Brouckèreplein zelf zal daarna nog worden gewerkt. Het Beursplein komt pas aan de beurt als ook de werkzaamheden aan de Biertempel van start zijn gegaan.”

Tien keer groener

De Anspachlaan zal na de werkzaamheden tien keer groener zijn dan daarvoor. Dankzij een systeem van irrigatie onder de planten zal er ook minder worden gesproeid. Maar niet alleen de planten, ook de grote merken vermenigvuldigen zich op de Anspachlaan. Zo heeft Standaard Boekhandel er al zijn intrek genomen. In het nieuwe winkelcentrum The Mint zijn er de eetzaken Youwok en Guapa bijgekomen en binnenkort openen ook Burger King en Eataly een winkel op de Anspachlaan.

“En er staan nog veel meer andere grote merken te trappelen om naar de Anspachlaan te komen. Deze grote merken zijn zeer belangrijk voor de toekomst van de nieuwe voetgangerszone. De oude Anspachlaan kon alleen maar kip en kebab aanbieden”, aldus Ampe. ‘Nu zijn er al verschillende zaken bijgekomen en er is ook plek voor nichezaken, wat zorgt voor meer diversiteit in de straat. Voor 2015 was de Anspachlaan een lege boulevard met kip- en kebabzaken, nu wordt de Anspachlaan een voetgangerszone met een divers aanbod.”

Mix verbeteren

Ook volgens Anton Van Assche van Unizo kunnen grote ketens de mix in de zone verbeteren.

“De timing van de werken had beter gemoeten, maar we merken toch dat de meningen over de nieuwe voetgangerszone aan het kantelen zijn. Door de komst van grote ketens gaan de huurprijzen echter wel de hoogte in. Maar als die ketens divers genoeg zijn, dan kunnen die ook kleinere zaken aantrekken. We merken dat de nieuwe voetgangerszone ook meerdere wijken met elkaar verbindt.”

“Het is belangrijk dat de stad blijft zorgen voor een gezonde mix van handelszaken, en nog belangrijker, ze moeten erop toezien dat de overlast van de begindagen niet terugkomt. Alleen dan zal de nieuwe voetgangerszone slagen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio