Gevangenisstraffen tot twee jaar voor gewapende wraakactie in flat

Gevangenisstraffen tot twee jaar voor gewapende wraakactie in flat

Als de jongemannen zich niet gedragen, wordt de celstraf effectief. Foto: cma

Deinze / De Pinte / Gavere -

De vijf vrienden uit Deinze en Gavere die in november 2017 een gewapende wraakactie ondernamen op een flatbewoner in De Pinte zijn gisteren veroordeeld tot celstraffen tot twee jaar met uitstel. “De tijd van mooie woorden is gedaan. Als ze zich nu niet bewijzen, vliegen ze de Nieuwewandeling in.”

De vijf wilden in november 2017 een vriend wreken die slaag had gekregen op een fuif, en trokken gewapend met een stroomstootwapen richting een appartement in De Pinte. De man die ze zochten was niet thuis, maar de drie aanwezigen in het appartement beleefden de schrik van hun leven. Twee van hen sprongen in paniek uit het raam op de eerste verdieping, de derde kreeg het stroomstootwapen tegen het been gezet.

Rechter Stockman gaf de vijf jongemannen nog een allerlaatste kans. “De tijd van mooie woorden is gedaan”, klonk het. “Het wordt tijd dat ze zich bewijzen, of ze gaan de Nieuwewandeling heel snel van aan de binnenkant zien.”

De kopman van de groep kreeg twee jaar cel met uitstel en een boete van 1.200 euro. Drie anderen kregen tien en veertien maanden met uitstel en 800 euro boete. De vijfde, tot slot, kreeg een werkstraf van 100 uur en ook 800 euro boete. Hij ging niet mee binnen in het appartement, maar wist wel wat er te gebeuren stond.

Schadevergoeding

De slachtoffers kregen duizenden euro’s schadevergoeding toegewezen. Het vijftal moet 3.100 euro aan de eigenaar van het vernielde appartement, 3.400 euro aan de huurder die uit het raam sprong en nog eens 250 euro provisioneel aan de andere jongeman die uit het raam sprong. Hij wordt later onderzocht door een gerechtsdeskundige om de precieze medische schade vast te stellen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio