Blij kan Froome hier onmogelijk van worden, ook eerste crisisje bij Movistar

Blij kan Froome hier onmogelijk van worden, ook eerste crisisje bij Movistar

Foto: Photo News

Merkwaardig beeld bovenaan Mûr-de-Bretagne. Geen Chris Froome in de grote groep der favorieten, die net achter Daniel Martin en Pierre Latour eindigde. Het scheelde niet heel veel. Slechts vijf seconden. Maar anders dan Dumoulin en ­Bardet kon de Brit geen mechanische pech inroepen voor zijn tijdverlies, noch leek hij te kunnen wijzen op een breukje in de groep voor hem. Tussen hem en de favorieten ­finishte alleen Tejay Van Garderen. Die moest drie seconden prijs geven, Froome nog twee tellen meer. Was er een logische verklaring? Een uitleg die geen vragen opriep?

Froome zelf repte zich de rennersbus in en verklaarde achteraf dat “het altijd zijn plan was om in de tweede en derde week in topvorm te verkeren”. Hij maakte zich met andere woorden allerminst zorgen.

Blij kan Froome hier onmogelijk van worden, ook eerste crisisje bij Movistar
Foto: EPA-EFE

Wat er ook van zij, geruststellend kan het tijdverlies, hoe luttel ook, niet aanvoelen voor de Brit. Ook al omdat hij moest toezien hoe zijn ploegmaat Geraint Thomas wél met de besten meeging. Thomas die, nauwelijks onverholen, zelf ook op het eindklassement mikt en zo zijn voorsprong op Froome ziet groeien tot 59 seconden. Dat is al een behoorlijk fors kloofje – en het zal de eigen ambities van Thomas alleen maar groter maken.

Maar vooral op het mentale vlak zouden die dure seconden wel eens door het hoofd van Froome kunnen gaan spoken. In 2015 was hij het nog die in de eerste Tourweek op een heel gelijkaardige aankomst de concurrentie klappen uitdeelde. Op de Muur van Hoei waren het destijds maar seconden, maar Nibali, Quintana en ­Yates moesten Froome er wel laten gaan. Gisteren, op die andere Muur, waren de rollen omgekeerd. Blij kan de Brit daar onmogelijk van worden.

Eerste crisisje bij Movistar

Met de drie leiders bij de groep der favorieten mocht Team Movistar voor het eerst in deze Tour spreken van een goede dag. Maar waar iedereen voor vreesde, kwam gisteren een eerste keer tot uiting: een interne strijd tussen de drie kopmannen. 
Het was ploegleider José Luis Arrieta die de stok in het hoenderhok gooide. In een interview vertelde hij dat “Quintana ondanks zijn achterstand van meer dan een minuut de enige leider van Movistar is”.

Landa vertelde op zijn beurt aan de Spaanse pers dat de ploegleiding haar woord niet had gehouden. Bij zijn overgang van Team Sky naar Movistar had die hem verzekerd “dat hij in de Tour voor eigen rekening mocht rijden”. 

De eerste crisis gebeurt niet toevallig op het moment dat ploegbaas Eusebio Unzué voor enkele dagen terug naar Spanje was gevlogen. Unzué stuurde Landa gisteren alvast via WhatsApp een boodschap waarin stond dat hij zijn kans nog zal krijgen. Een emotionele boodschap die de Spaanse pers ter ore kwam. Unzué moet zo niet alleen een eerste brandje blussen, maar wordt ook nog eens voor schut gezet.

Corrigeer