Verontwaardigde reacties uit rechtse hoek na Gents vonnis

Antwerpen weigert Gents vonnis te erkennen, boerkiniverbod blijft van kracht: “Dit gaat niet om hygiëne, wel om onderdrukking”

Antwerpen weigert Gents vonnis te erkennen, boerkiniverbod blijft van kracht: “Dit gaat niet om hygiëne, wel om onderdrukking”

Nadat een Gentse rechtbank het boerkiniverbod in zwembaden naar de prullenmand verwees wordt vooral vanuit rechtse politieke hoek verontwaardigd gereageerd. “Antwerpen zal het vonnis naast zich neerleggen, het boerkiniverbod blijft van kracht,” aldus schepen Fons Duchateau (N-VA). Volgens Theo Francken horen boerkini’s “niet thuis in onze zwembaden”. Groen vermoedt dat N-VA de hetze gebruikt als bliksemafleider voor het begrotingstekort. Gelijkekansencentrum Unia is tevreden en hoopt dat de uitspraak een precedent is. De stad Gent laat zo pas weten dat het in beroep gaat tegen de uitspraak.

LEES OOK (+). Onze vrouw ging zwemmen in boerkini: “Als haar ogen konden schieten, was ik dood geweest”

Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent mogen moslima’s niet langer ver­bieden een boerkini te dragen. Een boerkiniverbod om “hygiënische of veiligheidsredenen” is niet gerechtvaardigd, oordeelde een Gentse rechtbank in twee vonnissen. Als motivatie haalde de rechtbank aan dat de overheid zelf het wetenschappelijk bewijs heeft ­geleverd dat zich op beide vlakken geen enkel probleem stelt.

Door het vonnis mogen het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent moslima’s niet langer ver­bieden om een boerkini te dragen. Ze moeten hun reglement meteen aanpassen, ongeachte of er de komende dagen hoger beroep aangetekend wordt. De moslima’s die de zaak voor de rechter brachten, hebben recht op een morele schadevergoeding.

Gent in beroep

De stad Gent gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter om de boerkini toe te laten in twee zwembaden. Dat heeft het schepencollege beslist, weet VRT NWS. Zo lang de rechter in beroep geen uitspraak heeft gedaan, mogen vrouwen wel met boerkini het zwembad in.

Het schepencollege zat vandaag lange tijd - meer dan twee uur - samen over de kwestie. Open VLD en SP.A waren snel akkoord om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter, maar Groen weigerde. Uiteindelijk ging de partij alsnog akkoord.

LEES OOK. Gentse zwembaden mogen boerkini niet verbieden

N-VA: “Weg ermee”

De staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken laat via Twitter verstaan zich niet te vinden in het vonnis. “Boerkini’s horen niet thuis in onze zwembaden, weg ermee”, klinkt het. “Hoeveel moslima’s vragen hier eigenlijk om?”

Voor de verzamelde N-VA is de boerkini een gevoelig thema. Nadia Sminate, voorzitster van de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement, pleitte in het verleden zelfs voor een algemeen boerkiniverbod. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt de boerkini “een doelbewuste provocatie tegen de gelijkheidsgedachte”.

Antwerpen weigert vonnis te erkennen

De Antwerpse N-VA is alvast niet van plan iets te veranderen aan het reglement in de zwembaden, ook al loopt er ook in die stad een rechtszaak. “We gaan op onze beurt het gevecht aan voor de rechtbank en dringen desnoods aan op bijkomend wetgevend werk”, zegt schepen Fons Duchateau (N-VA). “En dat doen we niet op basis van hygiëne of veiligheid. Want in één zaak wil ik de moslimactivistes volgen: dat zijn niet de redenen waarom we de boerkini moeten bestrijden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen.”

“Het ergste wat ons kan overkomen is dat een symbool van onderdrukking standaard wordt in onze zwembaden, dit gaat niet om een kledingstuk”, schrijft Duchateau nog op Facebook. “Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw zo vanzelfsprekend vinden, dat ze iedere vorm van emancipatie een bedreiging vinden van hun vrijheid.”

Blijft het boerkini verbod van kracht in Antwerpen? “Absoluut”, schrijft schepen Duchateau nog op Twitter.

“Het boerkiniverbod blijft in Antwerpen onverminderd van kracht”, verduidelijkt de woordvoerder van de schepen nog, “Dit zijn symbooldossiers en de twee vonnissen hebben enkel betrekking tot de twee zwembaden in Gent en Merelbeke. In Antwerpen hebben we ook een proces lopen en wat vaststaat is dat wij onze argumentatie anders gaan voeren. Onze focus zal liggen op vrouwenrechten, die ondergeschikt zijn aan godsdienstvrijheid en niet louter op de hygiëne-argumenten”, aldus Michael Lescroar.

Staatssecretaris Demir: “Vrouwenrechten boven religieuze rechten”

Indien een wettelijk verbod op een boerkini in zwembaden nodig is, dan moet dat voor staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) worden onderzocht en dan moet er een afweging worden gemaakt tussen vrouwenrechten enerzijds en religieuze rechten anderzijds. Demir kiest daarbij resoluut voor de vrouwenrechten. “Een boerkini is een symbool van onderdrukking”, aldus de staatssecretaris.

“We keren steeds terug op hetzelfde punt”, reageert staatssecretaris Demir. “Wat is belangrijker: religieuze rechten of vrouwenrechten? Ik kies in dezen resoluut voor dat laatste.” Ze wijst erop dat in moslimlanden steeds meer vrouwen op straat komen om niet langer een sluier te moeten dragen. “In België en Vlaanderen zie je een omgekeerde tendens en dragen meisjes op steeds jongere leeftijd een hoofddoek. Je gaat mij niet zeggen dat dit een vrije keuze is.”

Demir wil zich niet uitspreken over de inhoud van de vonnissen. Wel benadrukt ze dat een boerkini geen symbool is van emancipatie, maar van onderdrukking en ze vreest voor een “domino-effect”. Indien het nodig zou blijken, moet een wettelijk boerkiniverbod worden onderzocht en dan wil de staatssecretaris dat vrouwenrechten voor de religieuze rechten komen.

Homans: “Druk op moslima’s die geen boerkini willen dragen”

Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) is niet te spreken over het vonnis. “Door deze uitspraak wordt er druk uitgeoefend op moslima’s die helemaal geen boerkini willen dragen. Zij riskeren geviseerd te worden door een deel van de gemeenschap”, aldus de minister. “De boerkini is een symbool van onderdrukking en staat de gelijkheid van vrouwen in de weg. De boerkini staat haaks op de normen en waarden van onze samenleving. Als minister van Inburgering en Gelijke Kansen vind ik dit een zeer ongelukkige en wereldvreemde uitspraak.”

Unia tevreden

Gelijkkansencentrum Unia hoopt dat de uitspraak een precedent is. “Het vonnis strookt met de juridische analyse die wij vorig jaar maakten op vraag van enkele steden en gemeenten”, zegt Els Keytsman van Unia. De organisatie kwam vorig jaar tot de conclusie dat een algemeen verbod op lichaamsbedekkende badkleding een duidelijke vorm van discriminatie vormt. Het verbod kan volgens Unia zowel moslimvrouwen benadelen die de kleding dragen omwille van hun geloofsovertuiging als personen die dat doen om andere redenen, zoals gezondheid, fysieke eigenschappen of een handicap.

“Mensen moeten de vrijheid hebben om te dragen wat ze willen, ook in een zwembad”, zegt Keytsman vrijdag. Als er sprake zou zijn van druk op jonge vrouwen om de boerkini te dragen, is het aan de lokale overheden om dat tegen te gaan, vindt ze.

Groen: “En wat met de begroting?”

Groen vermoedt dat N-VA de discussie wil gebruiken om de aandacht af te leiden van het federale begrotingstekort. “Hoeveel keer past de N-VA deze truc nu al toe?”, vraagt Brussels parlementslid Bruno De Lille op Twitter. “Spreken we af dat we er deze keer niet intrappen?”

Jean Marie Dedecker: “Gevangenissen van textiel”

Ook Jean Marie Dedecker maakt zich druk om het Gentse vonnis. In een tweet noemt hij Burkini’s “gevangenissen van textiel”. Hij verwijt de rechter in de vonnissen “wereldvreemd” te zijn en dat verdrinken “in het bad van de multicultuur”.

Vlaams Belang: “FIFA wil sexy vrouwen bannen en boerkini’s mogen opnieuw”

Niet verwonderlijk maken de kopstukken van Vlaams Belang zich danig druk op Twitter. “Wereld op zijn kop: terwijl Fifa beelden van sexy vrouwen wil bannen in voetbalstadions mag de boerkini opnieuw in onze zwembaden”, aldus Filip Dewinter in een tweet. Ook zijn voorzitter maakt zich druk in een videoboodschap op twitter. “In tijden waar in Iran vrouwen massaal hun hoofddoek afwerpen, oordelen in Vlaanderen wereldvreemde rechters dat de boerkini gewoon moet kunnen in onze zwembaden”, aldus nog Tom Van Grieken.

Corrigeer

MEER NIEUWS