Maximale straf voor zeventienjarige Nederlandse jongen die veertienjarig meisje ombracht

Maximale straf voor zeventienjarige Nederlandse jongen die veertienjarig meisje ombracht

Foto: BELGAIMAGE

De rechtbank in Utrecht heeft een zeventienjarige jongen uit Den Bosch veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs wegens het doden van Savannah Dekker uit Bunschoten. Het veertienjarige meisje werd vorig jaar in juni dood in een sloot in haar woonplaats gevonden.

Het is in Nederland de maximale straf die een minderjarige van die leeftijd kan krijgen. De verdachte, die altijd heeft ontkend dat hij iets met haar dood te maken heeft, was destijds zestien. De twee hadden op de dag van haar verdwijning een afspraakje.

De rechtbank gaat uit van doodslag en niet van moord, omdat ze niet bewezen acht dat de jongen vooraf de intentie heeft gehad haar om te brengen.

Het Openbaar Ministerie vond voorbedachte rade wel bewezen. Dat zou zijn op te maken uit onlineberichten die hij voor 1 juni, de dag dat Savannah verdween, had geschreven.

Toch volgt de rechtbank de maximale strafeis van de procureur.

De zaak beheerste vorig jaar dagenlang het nieuws in Nederland. Er werd massaal naar haar gezocht. Twee dagen na haar verdwijning werd ze gevonden.

De dader, Angelo S., was te zien op een video die kort voor de verdwijning van Savannah werd gemaakt. Hij heeft de feiten altijd blijven ontkennen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees