"Beschouw ons niet langer als de toekomst, maar respecteer ons vandaag als actoren"

Nele Van Hoyweghen spreekt vandaag de Verenigde Naties toe in New York

Nele Van Hoyweghen spreekt vandaag de Verenigde Naties toe in New York

Nele Van Hoyweghen (links) speecht vandaag rond 15 uur lokale tijd - vanavond dus - voor de VN Foto: if

Destelbergen / Lochristi - Vele geëngageerde jongeren dromen er misschien van, maar voor Nele van Hoyweghen uit Lochristi is het vandaag echt: de negentienjarige Lootse studente bio-ingenieur spreekt vandaag de Verenigde Naties toe in New York. Zoals u hier eerder kon lezen, doet ze dat vanuit haar functie als jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad. Op de derde commissievergadering, tijdens het High Level Politicial Forum (HLPF), zal ze het hebben over het belang van jongerenparticipatie.

Op deze VN-top bespreken landen van over de hele wereld samen  de vooruitgang van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Eerder had de Vlaamse Jeugdraad daarover al 500 jongeren bevraagd. Later op het jaar formuleren ze trouwens beleidsadviezen hierover aan de Vlaamse Regering. " Jongeren maken de helft van de wereldbevolking uit, maar nemen slecht een klein deel van de nationale delegaties jongeren mee naar het HLPF. De VN laat ons mee aan tafel schuiven en geeft ons zelfs het woord op deze VN-top." Nele zal  er samen met haar Waalse collega dat engagement in de praktijk brengen. Op de Belgische ambassade organiseerde ze eerder deze week al een bevraging over de kansen van circulaire economie - waarbij we de eindige voorraad grondstoffen waarover we beschikken niet uitputten. Geen ver-van-mijn-bedshow, want het gaat over heel praktische aangelegenheden zoals; kopen we niet te veel spullen, nemen we zelf een tas mee naar de supermarkt, wat doen bedrijven om hun steentje bij te dragen, enzovoort. Tot 1 september willen Nele en haar collega's dat zoveel mogelijk jonge gasten daarover hun licht laten schijnen.

In het sociale en verenigingsleven is Van Hoyweghen overigens geen onbekende: Nele is verantwoordelijk voor de 12-15 jarigen bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, was betrokken bij de leiding van JNM Moervallei, werkte als monitor bij de Speelpleinwerking Tureluur in Destelbergen, waar ze ook hulpdienstmedewerker is bij de plaatselijke Rode Kruisafdeling. 
 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio