Ouders zoeken vruchteloos aangepast onderwijs voor kleuter met autisme

Nergens plaats voor Husain

Nergens plaats voor Husain

De ouders van Husain Altimimy vinden geen school voor hun zoontje. Foto: idh

Buizingen / Halle -

Amy-Jane Meerman en haar man Samer zijn al ruim een jaar vruchteloos op zoek naar een plaatsje in het onderwijs voor hun autistisch zoontje Husain (3). “We voelen ons aan ons lot overgelaten”

“In maart 2017 viel de diagnose voor Husain toen hij 2,5 jaar oud was. Husain lijdt aan autisme met een normale begaafdheid. Voor kinderen als Husain bestaat er aangepast onderwijs met een gespecialiseerde autiwerking. In vaktermen heet dat dan buitengewoon onderwijs van het type 9", doet mama Amy-Jane het verhaal.

“We hebben tal van scholen in het buitengewoon onderwijs gecontacteerd, maar overal was wel ergens een bezwaar. Daar sta je dan met een driejarige autistische kleuter die nergens terecht kan”, aldus Amy-Jane. “Dan maar het gewone onderwijs geprobeerd. Iedereen heeft toch de mond vol van het M-decreet waarbij ook kinderen met een beperking in de gewone klas terecht zouden moeten kunnen. Maar ook hier vingen we bot.”

Geen zorguren

“Leerkrachten stelden dat ze Husain wel zouden willen opvangen maar dat ze dit bij gebrek aan voldoende zorguren niet aan kunnen. Autistische kinderen hebben een heel specifieke aanpak nodig die hoe goed bedoeld ook gewone scholen niet kunnen bieden. Trouwens, in een drukke klas met 25 kindjes zou Husain zelf ook helemaal over zijn toeren geraken”, aldus Amy-Jane.

Toch bleven Amy-Jane en Samer niet bij de pakken zitten. “Via het CLB zijn we uiteindelijk in de ziekenhuisschool van Inkendaal in Vlezenbeek terechtgekomen. Hier kon hij vorig schooljaar uiteindelijk wel terecht. We zijn Inkendaal hier heel dankbaar voor, want ook zij hebben eigenlijk geen autiwerking. Zij bieden buitengewoon onderwijs van het type 5. Maar als noodoplossing mocht hij hier blijven omdat hij nergens anders terecht kon. Het had wel een keerzijde. De school van Husain kost ons om en bij de 400 euro per maand. We werken gelukkig met twee, maar niet iedereen kan dit zomaar ophoesten”, aldus Amy-Jane.

30 kilometer

“En dan komt het nieuwe schooljaar er aan. In maart hebben we Husain opnieuw ingeschreven in aangepaste scholen met type 9 maar opnieuw kregen we het hartverscheurende bericht: geen plaats. De enige school die wel nog plaats had, was De Drempel in Geraardsbergen, zo'n dertig kilometer van Halle. Met de bus zou Husain hier elke dag 2,5 heen en nog eens 2,5 uur terug over doen. Een kleuter vijf uur per dag op de bus zetten, dat doe je toch niet”, aldus Mary-Jane.

“Uiteindelijk heeft Inkendaal toegezegd dat Husain nog een jaar mocht blijven, ook al zegt het team daar dat het heel moeilijk communiceren is met Husain en hij echt autiwerking nodig heeft. Hoe kan dit zomaar gebeuren dat kinderen met autisme aan hun lot worden overgelaten?”, vragen Amy-Jane en Samer zich af.

“We hebben ons probleem al meermaals voorgelegd aan het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits. Maar die lieten ons weten dat ze zich niet bezighouden met privé problemen. Sindsdien horen we niks meer van hen”, aldus Amy-Jane. “We zijn ook al naar de kinderrechtencommissaris gestapt. Ze staan aan onze kant maar kunnen ook niet echt iets doen. De vraag is, wie kan ons dan wel helpen? Toen de diagnose van autisme viel voor Husain zegden ze ons: geluk dat jullie er snel bij zijn. Maar wat maakt het uit als er hierna geen aangepaste hulp kan volgen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio