Wachttijden bij brandweer lopen op en dat zorgt voor geprikkelde reacties

Een wespennest verdelgen? Gelieve enkele dagen geduld te oefenen

De brandweer wordt ook regelmatig opgeroepen om wespennesten te verdelgen in openbare parkjes en speeltuinen. Foto: jvi

Buizingen / Beert / Dilbeek / Asse / Affligem / Gooik / Herne / Oudenaken / Sint-Katherina-Lombeek / Lennik / Borchtlombeek / Liedekerke / Alsemberg / Bever / Galmaarden / Linkebeek / Sint-Genesius-Rode / Halle / Beersel / Sint-Pieters-Leeuw / Roosdaal -

De brandweer wordt overstelpt met oproepen voor het verdelgen van wespennesten. Alle mogelijke middelen worden ingezet om de aanvragen te verwerken. Maar zelfs dan nog is er een wachttijd van enkele dagen en dat is blijkbaar niet naar ieders zin.

De brandweerzone Vlaams-Brabant West krijgt al enkele dagen gemiddeld vijftig oproepen voor het verdelgen van wespennesten. Dat zijn er ongeveer dertig meer dan op een normale dag in de zomerperiode, een absolute piek dus.

“In die mate zelfs, dat er meer aanvragen binnenlopen dan dat we er kunnen verwerken”, aldus Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. “We doen ons uiterste best om tussen zonsopgang en zonsondergang te werken. Alle beschikbare mensen worden ingezet, maar zelfs dan volstaat het niet. Een aantal mensen reageert dan ook wat geprikkeld of is niet tevreden omdat we niet snel genoeg komen opdagen.”

De brandweer vraagt dan ook wat meer begrip voor de situatie. “Wespenverdelging is uiteraard ondergeschikt aan onze dringende opdrachten. Onze mensen die wespen aan het verdelgen zijn, kunnen op elk moment doorgestuurd worden naar andere en meer dringende opdrachten”, verduidelijkt Habils. “Daarom kan je met de brandweer wel afspreken wanneer we best langskomen, maar kunnen wij dat nooit garanderen. Hou er daarom rekening mee dat de wachttijd momenteel kan oplopen tot twee à drie dagen na de aanvraag, in functie van de regio.”

Niet zelf aan beginnen

Voor wie niet zo lang kan wachten, geeft de brandweer nog een handige tip mee. “Je kan ook bij private firma's terecht voor niet-dringende wespenverdelgingen”, aldus Habils. “Deze zijn vaak een heel stuk goedkoper en je kan er doorgaans makkelijker preciezere uren mee afspreken. Aarzel vooral niet even bij één van hen te polsen alvorens de brandweer in te schakelen. "

Voor wie niet kan wachten en de prijzen met privéfirma's in ongediertebestrijding wil vergelijken: een verdelging via de brandweer kost 75,02 euro inclusief BTW.

Uiteraard is er het advies om zeker niet zelf aan deze levensgevaarlijke klus te beginnen. “Wat je zelf doet, doe je in dit geval absoluut niet beter. Integendeel”, besluit Habils.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio