Nieuwe sporthal haalt alle energie uitzon en lucht

Nieuwe sporthal haalt alle energie uitzon en lucht

Het sportcafé en de huidige sporthal worden afgebroken en vervangen door een nieuw en duurzaam omnisportcomplex. Foto: ies

Moerbeke-Waas -

Zon en lucht gaan alle energie leveren in de nieuwe omnisporthal. De bouw ervan start begin 2019 en maakt deel uit van het project op de nieuwe sportsite. Vlaams minister van Sport Philippe (N-VA) geeft een subsidie van bijna een miljoen euro.

Dit najaar begint de eerste fase van de ontwikkeling van de nieuwe sportsite in Moerbeke. Dan wordt begonnen met de aanleg van een kunstgrasveld en een natuurgrasveld. Begin 2019 start dan de bouw van een nieuwe omnisporthal.

Het project wordt geraamd op iets meer dan 6 miljoen. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) kent een subsidie van 950.000 euro toe.

“Ons project scoort vooral goed inzake duurzaamheid en innovatie. We wekken energie op door middel van een ijswaterbuffer. Het systeem combineert verschillende technieken en haalt zo energie uit zon en lucht. Nergens op de site wordt nog gas gebruikt”, zegt gemeenteraadslid en bouwkundig ingenieur Koen Mertens (Open VLD), die het dossier samen met bouwheer Farys voorbereidde."

Nieuwe sporttakken

Ook de introductie van nieuwe sporten vindt de minister positief. “We gaan een padelterrein aanleggen. Padel is een combinatie van tennis en squash, een sport die de laatste jaren opkomt in Vlaanderen. De kostprijs van het padelterrein is lager dan de extra financiering die we krijgen via het subsidiëringssysteem. Dat is mooi meegenomen. Bovendien ontstaan er zo nieuwe sporttakken in Moerbeke”, aldus schepen van Sport Sarah Poppe (Open VLD).

De N-VA-oppositie is blij met de financiële steun, maar ziet nog subsidiemogelijkheden voor andere projecten in de gemeente.

“Ook voor een mogelijke fietsbrug over de E34 en voor de bouw van een geluidswand langs die snelweg ter hoogte van de Kruisstraat, kan de gemeente Vlaamse subsidies binnenhalen”, zegt N-VA-voorzitter Marc Cossaer.

Opnieuw geluidsmetingen

“Deze week sprak ik nog Vlaams minister Ben Weyts. Zijn kabinet liet weten dat er binnenkort opnieuw geluidsmetingen worden uitgevoerd. Is er meer dan 85 decibel, dan kan de volledige kostprijs van de geluidswand gesubsidieerd worden. Bij minder geluid is een gedeeltelijke subsidie mogelijk”, aldus Cos­saer.

“Voor de fietsbrug moet het gemeentebestuur het Lokaal Functioneel Fietsroutenetwerk finaliseren en goedkeuren. Daarna kan de gemeente een dossier indienen om 40 procent subsidie te krijgen van de provincie. De gemeente moet dan wel zelf een financiële inspanning leveren”, aldus nog Cossaer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio