Jarenlang stond hij er op een podium, nu eerste Gentse Feesten zonder Joris De Wildeman

Wijlen Joris De Wildeman en zijn boezemvriend en drummer van The Shakers Stefan Lehoucq Foto: ivh

Evergem -

Als speaker en ook als frontman van coverband The Shakers gaf wijlen Joris De Wildeman vele jaren de Gentse Feesten een rijke kleur. Na Joris’ overlijden in november 2017 werd nog een cd uitgebracht. Maar sindsdien is van The Shakers niets meer te horen.

Joris De Wildeman stond in 1979 aan de wieg van The Shakers. Die coverband ontstond uit twee Sleidingse muziekgroepen. Achtendertig jaar lang was Joris de bezieler van die muzikale formatie die niet enkel door het Meetjesland toerde, maar ook op de Gentse Feesten een vaste waarde was.

Aan Hooiaard fleurden The Shakers al in 1983 een eerste keer het feestgedruis op. Na nog een tussenstop op de Korenmarkt stond de rock 'n soulband met frontman De Wildeman zeventien jaar met veel succes op het podium van het Sint-Baafs- plein. Na een slepende ziekte overleed Joris eind vorig jaar.

“We konden een laatste cd uitbrengen met nummers van ons optreden tijdens de Gentse Feesten 2017”, zegt buur, boezemvriend en drummer Stefan Lehoucq (52).

Repetitieruimte

“Dat schijfje werd in december verkocht tijdens een hommage die door Joris’ echtgenote Mieke en zijn dochters georganiseerde werd in Kunstencampus Muda. Daar brachten Shakers, gewezen Shakers en andere muzikanten en woordkunstenaars een eerbetoon aan de culturele duizendpoot. Dat was ook het einde van The Shakers. Op papier bestaat de groep nog, maar we treden niet meer op. Daarvoor zouden we trouwens een andere frontman moeten zoeken en dat zagen we niet zitten. Onder meer uit respect voor Joris’ familie”, zegt Stefan.

“De jongste tien jaar was de samenstelling van The Shakers stabiel, maar veel leden van de achtkoppige formatie waren al vervanger van de vervanger van een origineel bandlid. Bovendien spelen alle leden bij andere groepen. Met Joris’ dochter Marlies en singer-songwriter Geert De Mits treed ik nu op met het kleinkunsttrio De Muze. De repetitieruimte van The Shakers in twee koestallen in Belzele is ontmanteld en leeggemaakt.”

“Toch kunnen we nog optreden. Dat pushen we echter niet. Voorlopig laten we liever rusten wat rust. Het is wel even wennen. Met mijn job als opticien heb ik zeker mijn bezigheid. Ik stond dertig jaar met Joris op diverse podia en werkte met hem mee aan verschillende muzikale projecten. Dat is nu allemaal weggevallen. Na een groepsgesprek beslisten The Shakers geen hommage te brengen aan hun overleden leider. Dat doet zijn familie misschien opnieuw in het najaar.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio