Badplaatsen kibbelen over blauwe vlag in Nieuwpoort: “dat was de afspraak niet!”

Badplaatsen kibbelen over blauwe vlag in Nieuwpoort: “dat was de afspraak niet!”

Onder ruime belangstelling reikten GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen het Blue Flag-label uit aan Nieuwpoort. Foto: vln

Nieuwpoort -

De Blauwe Vlag wappert trots op het strand van Nieuwpoort. Daarmee is het de eerste kustgemeente in vijftien jaar die het kwaliteitslabel kreeg. “Maar dat is tegen de afspraak”, klinkt het bij de andere badplaatsen.

Onder ruime belangstelling reikten GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen eind mei op het strand van Nieuwpoort aan 22 laureaten het Blue Flag-label uit, met een blauwe vlag. Na vijftien jaar is Nieuwpoort de eerste kustgemeente waar die vlag op het strand mag wapperen. Dat is een niet onbelangrijke toeristische troef, want de Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens.

Niet in goede aarde

De onderscheiding wordt toegekend voor verdiensten op het vlak van waterkwaliteit, milieubeheer, veiligheid en milieueducatie. Simon Reijniers van Blue Flag België zei bij de uitreiking dat hij hoopt dat andere kustgemeentes “zich ook extra zullen inzetten om het kwaliteitslabel te halen”. Maar er is meer aan de hand. Dat alleen Nieuwpoort prat mag gaan op de erkenning valt niet in goede aarde bij andere kustgemeenten en dat blijkt duidelijk uit het verslag van het recente kustburgemeestersoverleg.

Gentlemen's agreement

“Een aantal jaren geleden was er met alle burgemeesters een duidelijke ‘gentlemen's agreement’ om niet te gaan voor de Blauwe Vlag”, staat er. “De reden hiervoor is dat niet elke gemeente te allen tijde de waterkwaliteit kan garanderen door onder meer de jachthavens of externe factoren waarop ze geen invloed hebben. Burgemeester Lippens (CD&V) van Knokke-Heist liet zelfs opmerken dat het strand van zijn badplaats al jaren een Blauwe Vlag kon halen, maar hij dit tegenover andere gemeenten niet eerlijk vond.” Uit collegialiteit werd besloten dat er niemand voor zou gaan en op de vergadering van 6 juni werd dat herbevestigd.

Niet teruggeven

Nieuwpoort is dus kop van Jut omdat het op zijn eentje een Blue Flag-label aanvroeg en kreeg. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) was op die bewuste vergadering in juni niet aanwezig. Zijn collega's besloten toen dat ze Nieuwpoort zouden vragen om de erkenning terug te geven.

“Niets van”, zegt burgemeester Vanden Broucke. “Ik had geen weet van die afspraak. Die dateert van voor mijn aantreden. Wat mij betreft mogen alle kustgemeenten een aanvraag indienen. Wij hebben aan alle voorwaarden voldaan en dat zal voor andere badplaatsen wellicht ook zo zijn. Het kan toch niet dat het water perfect in orde is tot de grens met Koksijde en dan ineens niet meer. Neen, van teruggeven komt niets in huis.”

Criteria niet objectief

Steven Vandenberghe (SP.A), voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, stelt dat er in september verder over gedebatteerd zal worden. “De criteria die Blue Flag voor de stranden in aanmerking nam, waren niet altijd objectief en correct in die zin dat ze met sommige aspecten geen rekening hielden. We zullen daarover met alle betrokken aan tafel zitten en ik ben ervan overtuigd dat we tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing zullen komen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio