Opgelet: blauwalgbacterie vastgesteld in spaarbekkens en vijver

Opgelet: blauwalgbacterie vastgesteld in spaarbekkens en vijver

Vorig jaar kwamen de blauwalgen tot ontwikkeling in het spaarbekken, nu zijn ze nog in een allereerste stadium. Foto: mye

Adegem / Evergem / Maldegem -

In de twee spaarbekkens in Kleit (Maldegem) werden in de loop van deze week opnieuw toxische blauwalgen vastgesteld. Ook in de vijver in de Reigerstraat (in Ertvelde) was dit trouwens het geval.

De toxische blauwalgen werden ook al eind juni aangetroffen in de twee Kleitse spaarbekkens. “Op dit moment is de blauwalgbacterie nog in een allereerste stadium”, zegt burgemeester Marleen Van den Bussche. “De provincie geeft aan dat ze bij de meting potentieel toxische blauwalgen hebben vastgesteld. Maar wanneer deze blauwalgen hun giftige stoffen produceren, is niet geweten. Voor de zekerheid willen we de bewoners toch waarschuwen om niet te zwemmen, te vissen of hun honden te laten zwemmen in het water.”

Blauwalgen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. “De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. Honden kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door na het zwemmen zich droog te likken.”

Blauwalgen ontstaan bij warm weer in stilstaand water waar ze een drijvende, olieachtige laag op het wateroppervlak vormen. Ze zijn niet makkelijk te bestrijden. “Het provinciebestuur, de beheerder van de spaarbekkens, en het gemeentebestuur blijven de situatie van de spaarbekkens opvolgen en onderzoeken of er bestrijdingsmogelijkheden zijn. De kans bestaat dat de bacterie zich verder verspreidt, bijvoorbeeld in vijvers van particulieren in de buurt. De gemeente vraagt dus waakzaam te zijn voor het welzijn van uzelf en uw omgeving”, besluit de burgemeester.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio