Officiële opening volgt op 1 september

Je fiets parkeren ging nog nooit zo gemakkelijk aan dit volledig vernieuwde plein in Brugge

‘t Zand zoals het er vroeger uitzag en hoe het er vandaag uitziet. Het plein onderging een grote metamorfose. Foto: mvn

Assebroek / Brugge -

't Zand is niet langer een werf: anderhalf jaar na de start van de werken hebben de laatste bouwmachines de aftocht geblazen en zit het grootste plein van de stad in 't nieuw. De feestelijke opening volgt op 1 september.

De beoogde deadline voor het einde van de werken was 16 juli, net voor de start van het bouwverlof. En dat is goed gelukt. Op enkele details na, zoals een boombank waarvoor de materialen niet tijdig geleverd konden worden, is het plein helemaal afgewerkt. Het resultaat is een ware metamorfose: de fontein is verdwenen, net als de rijweg langs de terrassen. Er kwam een verbindingsweg tussen de Boeveriestraat en de Steenstraat, net als een waterpartij ter hoogte van de Westmeers, en het plein werd voorzien van nieuwe bomen en zitmeubilair. Onder de heraangelegde vloer zitten nieuwe nutsleidingen, rioleringen en afvalcontainers. Prijskaartje: 12,4 miljoen euro. De feestelijke opening staat gepland op 1 september.

Ondergrondse fietsenparkings

Terwijl de werkmannen nog volop aan het opruimen waren, gingen vrijdag ook de ondergrondse fietsenstallingen open. Voortaan parkeer je dus niet meer op 't Zand, wel eronder in een van de twee bewaakte fietsparkings: een kleine ter hoogte van het Concertgebouw en een grote aan het andere uiterste van het plein. Er is plaats voor 850 tweewielers. Ter hoogte van de Smedenstraat gaan fietsers dankzij rolpaden zelfs zonder moeite de parking binnen. “De bedoeling is dat niemand nog zijn fiets op het plein achterlaat”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Op die manier wil de stad het open karakter van ’t Zand bewaren. Parkeer je je fiets toch bovengronds, dan moet je nog niet meteen een boete verwachten. “We weten dat zulke veranderingen heel wat tijd vergen”, zegt Landuyt. “Dat zagen we eerder al bij de opening van de fietsenparking bij de Markt. We zullen de fietsers op een vriendelijke manier verzoeken om de nieuwe fietsenstallingen te gebruiken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio