voetbal 4DE PROVINCIALE A VV COXYDE - Na teloorgang van eerste ploeg in nationale herbegint nieuwe voorzitter René Houtsaeger vol goede moed in vierde provinciale

“Ik heb de knop definitief omgedraaid”

Voorzitter René Houtsaeger en T1 Danny Montaine (links en rechts op kleine foto) volgden gisteren aandachtig de eerste training van het nieuwe Coxyde. Foto: MARNIX GOEMAERE

Koksijde -

T1 Danny Montaine, T2 Eddy Wattier en keeperstrainer Benny Berings werkten gisteravond de eerste veldtraining af met de nieuwe eerste ploeg van VV Coxyde. Iedereen in Koksijde is gelukkig met de beslissing om het stamnummer te behouden en door te gaan.

Dat geldt niet in het minst voor huidig voorzitter René Houtsaeger, die de teloorgang van enkele jaren geleden van dichtbij meemaakte. “De heropstart zorgt een beetje voor gemengde gevoelens, maar de rouwperiode is voorbij en ik heb de knop definitief omgedraaid”, zegt Houtsaeger, die nog één keer wil terugblikken op de donkere periode. “We stonden in het seizoen 2016-2017 met de rug tegen de muur en moesten onze eerste ploeg terugtrekken uit competitie. Het ging allemaal veel te vlug, zaken werden fout ingeschat en geld bleek enorm belangrijk. Op het ogenblik van de promotie naar tweede klasse waren we financieel gezond, maar we verloren geld door afhakende sponsoring en door een gebrek aan ervaring. Onderschat ook de gevolgen van het rook- en alcoholverbod niet, waardoor de kantine-inkomsten geweldig slonken.”

“Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen van sport Dirk Dawyndt zochten een oplossing. De eventuele fusie met KVV Oostduinkerke ging de mist in, waarna we vrij laat besloten om met de juiste mensen opnieuw in vierde provinciale te starten. De burgemeester was opgetogen dat voetballend Koksijde niet dood is”, vervolgt Houtsaeger, die voorzitter werd. “Dit was de enige juiste beslissing die ik kon treffen. Samen met mijn vader (ex-voorzitter, red) deden we enorm veel voor het voetbal in Koksijde. Ik ben dan ook blij dat ik besloot om ervoor te gaan. Ik ken de stiel en weet waaraan ik begin. Het wordt een moeilijk overgangsjaar en misschien schrik ik me straks een bult van het niveau, maar de uitdaging is enorm. Domme dingen doen we nooit meer. Het is mijn rol op de achtergrond om sponsors te zoeken en te proberen de resterende problemen van de baan te krijgen.”

Driejarenplan

“De verrijzenis kwam wel ietsje te laat”, pikt trainer Danny Montaine. “We beschikken over het laagste budget in de reeks en het was moeilijk om spelers te vinden omdat zowat iedereen al onder contract lag. Met een samenraapsel van spelers van Jonkershove, Koksijde, Veurne en Nieuwpoort zetten we de stap in het onbekende. Sommige jongens zijn straks aan hun tweede jeugd toe, maar toch zijn er negen beneden de 20 jaar. Voor mij ligt een driejarenplan op tafel om naar derde provinciale te promoveren, maar alles zal afhangen van wat er aan middelen gespendeerd kan worden. Sowieso beschikken we over het mooiste veld van de reeks, een kunstgrasmat waar elke ploeg jaloers op is.”

Montaine heeft een verleden bij VV Coxyde. “Zeven jaar trainde ik de beloften en de U19, en vier keer pakten we een titel. Wat deugd doet, is dat heel wat spelers nu al beloofden dat ze volgend seizoen terugkeren naar de stal.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio