Opgraving valt veel groter uit dan gepland: 130 lichamen en 4.000 attributen gevonden

De hectare grond die werd afgegraven ligt aan de rand van de bebouwde kom. Foto: ptb

Dranouter / Heuvelland -

Het internationaal opgravingsproject Höhe 80 zit erop. In amper 60 dagen werden een 130-tal lichamen en 4.000-tal vondsten opgegraven.

Höhe 80 ligt aan de rand van de bebouwde kom van Wijtschate, een dorp in Heuvelland. “Op die ene hectare konden we de volledige geschiedenis van de oorlog in Wijtschate reconstrueren: de gevechten in 1914, de bouw van de loopgraven van ‘15 tot ‘17 en de gevechten van ‘17 en ‘18”, zegt archeoloog Simon Verdegem.

“We ontdekten dat er in Wijtschate in ‘18 zwaardere gevechten plaatsvonden dan aanvankelijk gedacht. In een loopgraaf van ‘18 vonden we bijvoorbeeld enorm veel materiaal terug van Britse soldaten. Dat wijst erop dat ze de loopgraaf heel snel moesten verlaten door een zware aanval van de Duitsers.”

De meeste loopgraven waren gegraven door Duitsers, bij een molenbedrijf. “We legden onder meer de loopgraven, Duitse bunker, ingestorte tunnels, molenaarshuis en opslagschuur bloot. De resten van een 130-tal lichamen waren voornamelijk van de Britse, Duitse en Franse nationaliteit. We vonden ook een Zuid-Afrikaan en een paar lichamen zonder bekende nationaliteit. We konden nog niemand identificeren.”

Hulp van 3.000 ‘funders’

“Doordat we vier keer zoveel lichamen vonden als gedacht, moesten we nog op zoek naar 10.000 euro extra om het forensisch onderzoeksteam van Cranfield University te betalen. Uiteindelijk hebben we met de hulp van 3.000 funders ongeveer 220.000 euro opgehaald om heel het project te financieren.”

Alle vondsten worden onderzocht en geïnventariseerd in een depot in Brugge. “Tegen het einde van het jaar hebben we de belangrijkste resultaten klaar. Die worden op 10 december gepresenteerd in Het Perron in Ieper.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio