Vlaamse primeur: de avontuurlijke speelplaats waar kinderen in bomen klimmen en zelfs een vuurtje stoken

Vlaamse primeur: de avontuurlijke speelplaats waar kinderen in bomen klimmen en zelfs een vuurtje stoken

Wildernis is gecontroleerd ravotten, timmeren, vuil worden en nog veel meer onder leiding van Wildebras. Foto: vkk

Aalbeke / Kortrijk -

De eerste ‘Wildernis’ van Vlaanderen ligt in Kortrijk. Het gaat om een soort van avontuurlijke speelplaats voor kinderen die zich tot eind augustus in het Van Raemdonckpark bevindt. Wildernis is gratis toegankelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag en wekt nu al interesse van andere steden.

De meeste adventure play-grounds, avontuurlijke speelplaatsen, vind je in Engeland, Denemarken, Frankrijk, Nederland en Zwitserland. Japan heeft ook een aanzienlijk aantal dergelijke locaties. Kortrijk tekent in Vlaanderen voor de primeur. Op die manier stimuleren de stad en de vereniging Wildebras kinderen nog meer om buiten te spelen.

In het Van Raemdonckpark ligt een grote bomengroep op een eiland met veel speelmogelijkheden. Hier heeft Wildebras zijn intrek genomen. Kinderen gaan er aan de slag en fantaseren er. Iets wat Wildebras maar al te graag wil.

“De stad stelt deze groenzone tot eind augustus open als experimenteer- en speelzone, waar kinderen middenin de natuur aan de slag gaan met recuperatiemateriaal”, vertelt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). “Met Wildebras gebeurt dat in een gecontroleerde omgeving.”

Jolle Desloovere en Simon Verschelde van Wildebras, een vereniging die onder meer vernieuwingen uitdoktert voor spelende kinderen, zeggen dat de speelmogelijkheden in Wildernis talrijk zijn. “Je vuil maken, springen in plassen, in bomen klimmen, aan de slag gaan met hamers, nagels en paletten en zelfs vuur maken in de vuurplaats: het mag. Kinderen doen wat ze willen, in een gecontroleerde omgeving.”

Risico’s leren inschatten

Wildernis wordt dus een plaats waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. “Ze leren er zelf risico's inschatten, grenzen aftasten. Ze worden er sterker van, het is gezond en bovendien goed voor hun ontwikkeling”, klinkt het nog bij Wildebras. “We zijn elders in Europa gaan kijken. Dit bosje vonden we geknipt. We zijn de eerste in Vlaanderen om dit te doen. Andere steden willen alvast een kijkje komen nemen.”

Ouders blijven in het ouderhoekje, want enkel kinderen vanaf zes jaar mogen het eiland binnen. Minstens drie begeleiders houden toezicht en grijpen alleen in waar nodig.

Wildernis is elke donderdag, vrijdag en zaterdag tot eind augustus gratis toegankelijk van 14 tot 17.30 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio