Belgisch-Tunesische terreurverdachte in beroep tegen veroordeling

Belgisch-Tunesische terreurverdachte in beroep tegen veroordeling

Foto: AFP

De Belgische Tunesiër Farouk Ben Abbes gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot vier jaar celstraf voor cyberjihadisme. Dat is vernomen bij welingelichte bronnen. Een rechter in Parijs had de 32-jarige Ben Abbes begin deze maand veroordeeld voor zijn rol als beheerder van de pro-jihadsite Ansar Al-Haqq. Ook het parket, dat een zwaardere straf en de onmiddellijke vrijheidsberoving had geëist, zou volgens gerechtelijke bronnen beroep hebben aangetekend.

Farouk Ben Abbes staat bekend als een kennis van Fabien Clain, de Fransman die in een videoboodschap de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs opeiste. Hij moest zich voor de rechter verantwoorden voor zijn rol als beheerder van Ansar Al-Haqq aan het einde van de jaren 2000.

Ben Abbes werd schuldig bevonden aan terroristische bendevorming en veroordeeld tot vier jaar cel, maar hij werd niet onmiddellijk naar de gevangenis gebracht. Door de beroepsprocedure wordt de uitvoering van de straf opgeschort. Naast Ben Abbes werden ook drie andere beheerders van de site tot celstraffen veroordeeld.

Ansar Al-Haqq was jarenlang een referentie in Franstalige jihadistische middens, die in die tijd vooral aandacht hadden voor de ontwikkelingen in Afghanistan en Pakistan. De beklaagden hielden staande dat ze enkel wilden “informeren”, maar de rechtbank oordeelde dat de intussen opgedoekte site wel degelijk opriep tot de jihad en strijders probeerde te rekruteren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees