110.000 man op Gentse Feesten: 5 mensen gearresteerd voor openbare dronkenschap

Gent - De eerste dag van de Gentse Feesten 2018 lokte dit jaar 110.000 bezoekers. Dat hebben de organisatie en de Gentse politie bekendgemaakt zaterdagochtend. Alles liep rustig volgens de politie. Er werden wel meteen 81 wildplassers beboet, 5 mensen gearresteerd voor openbare dronkenschap en nog eens 6 voor het verstoren van de openbare orde.

De eerste dag van de Genste Feesten lokte ongeveer 110.000 bezoekers naar Gent. Dat besluiten de politie, de organisatie en De Lijn op basis van hun inschattingen en metingen. Dat zijn er 20.000 meer dan de eerste dag van de Feesten in 2017.

De Gentse politie heeft het over een 'vrij rustige avond'. Op dag één zijn wel meteen 81 wildplassers beboet, 5 mensen gearresteerd voor openbare dronkenschap en nog eens 6 voor het verstoren van de openbare orde.

Er zijn ook 761 processen-verbaal uitgeschreven voor verkeersinbreuken, waarvan het gros voor parkeren op bewoners- en gehandicaptenplaatsen. De politie grijpt daar streng op in. Een boete kost 80 euro en kan elke drie uur vernieuwd worden. Het Rode Kruis verzorgde op de eerste dag 68 bezoekers.

Uitwasbare bekers

Het was de eerste dag dat de Feesten volledig zijn overgeschakeld op uitwasbare bekers. Een ingewikkeld systeem, maar het lijkt voorlopig te lukken. "De pleinen liggen er heel netjes bij", zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters.

"Het verschil is gigantisch vergeleken met vorig jaar. Het blijkt te werken. Er zijn kleine bijsturingen nodig, vooral rond het inruilen, aanvoeren en opslaan van de nieuwe bekers. Dat is normaal. Je ziet dat soort dingen pas op het moment dat je ermee start."

Opvallend: De Lijn telde op de eerste dag van de Gentse Feesten 17 procent minder reizigers op bussen en trams. Heel veel mensen komen met de fiets. Het is bijna aanschuiven aan fietsstallingen. Dat heeft natuurlijk te maken met het bijzonder goede weer.

Zaterdag wordt de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Engeland op het Wereldkampioenschap voetbal uitgezonden op grote schermen op zeven pleinen. 

Op deze pleinen van de Gentse Feesten zal de wedstrijd te zien zijn:

  • Korenmarkt
  • Polé Polé
  • Sint-Baafs
  • Vlasmarkt
  • Laurentplein
  • Walter De Buckplein (Trefpunt)
  • CirQ

De schuld van de sossen, vuile lollen en halal beats: onze tips voor dag 2 van de Gentse Feesten

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio