Deze man was zeven minuten dood: nu beschrijft hij wat hij zag

Deze man was zeven minuten dood: nu beschrijft hij wat hij zag

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Zeven minuten. Zo lang had Shiv Grewal (60) uit het Britse Peckham geen hartslag meer. De hulpdiensten deden er echter alles aan om hem te reanimeren, waarna de Brit er toch opnieuw doorkwam. Maar tijdens die zeven minuten tussen leven en dood zag Grewal naar eigen zeggen heel wat dingen. Nu is hij klaar om zijn ervaringen met de wereld te delen.

Shiv Grewal had er net een gezellig dinertje opzitten met zijn vrouw Alison (50), toen hij op weg naar huis plots een hartaanval kreeg. Zijn vrouw riep in allerijl een ambulance op, die razendsnel aan de reanimatie begon. Iets wat Grewal naar eigen zeggen maar al te goed besefte.“Op één of andere manier besefte ik dat ik dood was. Ik begreep dat mijn hersenen aan het afsterven was, en dat ze nog een laatste smeekbede deden om hulp”, verklaart Grewal aan Daily Mail.

Onverklaarbaar

Tegelijkertijd had hij het gevoel dat hij compleet los kwam te staan van zijn lichaam. “Ik bestond plots in een onverklaarbare leegte, het enige wat ik nog voelde was emoties.” Volgens de man leek het alsof hij wakker aan het dromen was. “Het leek een beetje op zwemmen in het water: je bent gewichtloos en staat los van de fysieke wereld. Op een bepaald moment was ik zelfs aan het reizen: voorbij de maan en langs meteorieten in de ruimte.”

Maar volgens Grewal ging het verder dan dat. De man zei dat hij zelf de keuze kon maken om opnieuw naar de materiële wereld terug te keren. “Plots voelde ik dat er talloze mogelijkheden waren: dat er verschillende levens en reïncarnaties werden aangeboden. Maar dat wou ik nog niet, dus had ik de keuze om terug te keren naar mijn lichaam. En mijn wens werd verhoord”, legt de man uit.

Eindelijk vertellen

Tijdens een spoedoperatie in het Kings College Hospital kreeg de man een stent in zijn volledig verstopte slagader. De reanimatie kon hem inderdaad redden, maar Grewal kwam een maand lang in een coma terecht, omdat er te lang te weinig zuurstof in zijn hersenen waren geweest.

Nu, vijf jaar later, kan de man nog steeds niet heel goed stappen en praten, maar hij is verder al goed gerevalideerd. Zijn bijna-doodervaring zet hij nu om in kunst: “Ik heb dit nodig om mijn verhaal te kunnen vertellen en de ervaringen te begrijpen”, aldus Grewal, die vroeger hield van acteren, maar dat nu fysiek niet meer kan. Hij is blij dat hij met zijn schilderijen eindelijk kan vertellen hoe het voelt om de drempel van de dood over te gaan. “Maar het maakt me vooral minder bang van de dood, al is het leven voor mij nu wel kostbaarder dan voorheen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees