REACTIES. Alderweireld kijkt alweer verder, Kompany: "Hadden finale gewonnen"

REACTIES. Alderweireld kijkt alweer verder, Kompany: "Hadden finale gewonnen"

Foto: Belga

De Rode Duivels hebben geschiedenis geschreven. Ze wonnen de troostfinale met 2-0 van Engeland en doen met een derde plaats beter dan de vierde in 1986. Bondscoach Roberto Martinez was fier op zijn spelers, Vincent Kompany droomde van een (gewonnen) finale.

LEES OOK: Bedankt, Rode Duivels, bye bye England: derde plaats is binnen!

“We zijn een team geworden, dat is de grootste verwezenlijking”, aldus de bondscoach. “Met een landenteam heb je de spelers nooit lang bij je. Dat is moeilijk werken. Maar we hebben er toch een team van gemaakt. Ik heb hier niets gehoord over transfers, de spelers hebben ook niet over zichzelf gepraat en hoe belangrijk ze al dan niet zijn voor de ploeg. Met zes zeges op zeven kan je niet anders dan tevreden zijn. We wonnen tegen Brazilië, we haalden een 0-2 achterstand op tegen Japan. We scoorden 16 goals, een record voor België. Er waren tien verschillende doelpuntenmakers, dat is ook een record samen met Frankrijk en Italië in het verleden. Er zijn zoveel records die de sterkte van deze selectie aanduiden. Wat het voor mij betekent, vind ik minder belangrijk. Het gaat niet om mij. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat we het land in vervoering hebben gebracht. Dat we deze prestatie leveren, maakt me enorm trots. Deze spelers hebben geschiedenis geschreven. Dit is historisch.”

“We hebben Engeland afgestopt. Ze hebben negen goals gescoord uit stilstaande fasen. Daarin zijn het specialisten. Vandaag hebben ze niet gescoord. Ze hadden ook minder energie dan wij. Ze hadden een dag minder rust dan wij en dat laat zich echt wel voelen. Wij hebben daarentegen de families laten overkomen om hun hoofden leeg te maken. Ze werden weer normale mensen. Er werd twee dagen lang niet meer over voetbal gepraat. Ze waren weer gewone mensen. Dat heeft hen geholpen de hoofden na het missen van de finale vrij te maken.”

De finale, hoe zwaar weegt het missen daarvan nog? “Ach, de twee teams die nu in de finale staan, verdienen het daar te staan. Frankrijk had meer ervaring en knowhow. Hun verlies in de EK-finale twee jaar geleden heeft hen gehard en dat heeft hen geholpen.”

De verrassende vervanging van Romelu Lukaku ging ook over de lippen. “Lukaku heeft een fantastisch toernooi gespeeld. Hij heeft getoond dat hij meer is dan alleen een doelpuntenmaker. Hij wilde vandaag absoluut spelen maar had wel last van wat blessuurtjes na Frankrijk. Maar hij wilde absoluut deel uitmaken van het team. Hij is de perfecte nummer negen. Zijn wissel? Hij begon niet aan het toernooi om topschutter te worden. Hij wilde gewoon het team helpen. Hij heeft een grote toekomst.

Martinez blikte ook al vooruit. “Deze spelers hebben een nieuwe standaard gezet. We hebben laten zien dat je kunt winnen dankzij vechten. We moeten competitie voor plaatsen in het team creëren. Dat moeten we doortrekken naar alle geledingen bij de jeugd. De jongeren moeten gaan pushen. De basisplaats van Tielemans moet je in dat opzicht zien. Dit moet een boost zijn voor het Belgisch voetbal.”

Alderweireld: "Begin van nog iets mooier"

Toby Alderweireld kan terugblikken op een zeer goed wereldkampioenschap. De Antwerpenaar slaagde erin om na een lastig seizoen bij Tottenham er op het allerhoogste niveau meteen te staan. “Ik ben blij dat ik me hier weer heb kunnen bewijzen.”

Alderweireld stond er dinsdag nog wat beteuterd bij na de verloren halve finale tegen Frankrijk. Nu kon hij in dezelfde catacomben van het Sint-Petersburg-stadion al wat meer lachen. “Dit is een goede manier om het toernooi te beëindigen”, zegt hij. “Die derde plek is toch een beetje historisch. En we hebben zowat het mooiste voetbal van het WK gebracht. Daar mogen we blij mee zijn.”

Bij de 1-0 voorsprong veegde Alderweireld een poging van zijn Tottenham-ploegmaat Eric Dier net voor de doellijn weg. “Het was lastiger dan het leek. Er zat een vreemde stuit in die bal waardoor ik nog even vreesde dat ik een owngoal zou maken. Ik ben heel blij dat ik die bal nog kon redden. Thibaut heeft me bedankt (lacht).”

Alderweireld zit in een lastig parket bij zijn club. De onderhandelingen over een nieuw contract bij Tottenham zitten in het slop. De kans dat hij deze zomer nog vertrekt is groot. Maar daar kan Alderweireld nog niet veel over vertellen. “Ik weet echt nog niets. In mijn hoofd ga ik gewoon naar Tottenham. We zien wel.”

Alderweireld zal met zijn sterke prestaties op het WK wel de aandacht hebben getrokken van andere clubs. “Ik was heel gefocust op dit toernooi. Ik wilde me weer wat bewijzen. Tonen dat de periode voor het toernooi waarin ik – om wat voor reden dan ook – niet speelde, dat het onterecht was. Ik wilde tonen dat ik nog steeds dezelfde Toby ben als in november.” Alderweireld pikte ondanks zijn gering aantal speelminuten in de competitie het ritme op het WK zeer snel op. Niet eenvoudig om meteen het ritme op te pikken. “Ik was blij dat ik voor het WK toch nog een vier à vijftal wedstrijden heb kunnen spelen. Ik had toen al meteen een goed gevoel. Fysiek was er geen enkel probleem, want het was nog maar mijn enige grote blessure uit mijn carrière. Ik lag er in heel mijn carrière nog maar drie à vier maanden uit. Ik moet hout vasthouden, maar daar mag ik niet over klagen. Ik ben blij dat ik op deze manier kon terugkomen.”

Hij blikte ook al even vooruit naar het volgende toernooi met België. “We mogen hier wel even van genieten. Deze ervaring neem je mee naar het EK. We gaan nog niet hoog van de toren blazen. Maar het is wel een belangrijke ervaring. We hebben nu van vier wedstrijden tegen heel lastige tegenstanders – twee keer Engeland, Brazilië en Frankrijk – er drie gewonnen. En we hebben ook het beste voetbal gebracht. Daar ben ik blij mee.”

Alderweireld is de enige verdediger uit de basisploeg die nog jonger is dan dertig jaar. Is dat zorgwekkend met het oog op de toekomst? “Voor het EK misschien nog niet. Voor het volgende WK misschien wel. Ik weet ook niet echt wat er nog zit aan te komen. Maar dat kan heel snel gaan, hé. Kompany stond er ook op zijn zestiende plots.”

Kompany: "We hadden de finale gewonnen"

"Ik ben fier", reageert een emotionele Vincent Kompany. "We hebben twee, drie dagen afgezien want we konden het (de nederlaag tegen Frankrijk, red.) moeilijk verteren. We wilden toch voor die derde plek gaan want in de geschiedenis zo hoog eindigen, was nog nooit gedaan. Dit is goed voor het Belgische voetbal. We hebben onze hele jeugd opgekenen naar de ploeg van Mexico 1986, dat was voor ons een referentiepunt. En nu zijn we een stapje verdergegaan. Dit is mooi voor de supporters. We hebben zeven matchen gespeeld en zes keer gewonnen. Als we de finale hadden gespeeld, hadden we die gewonnen denk ik." 

"We waren een aantal dagen enorm ontgoocheld na onze nederlaag tegen Frankrijk, maar nu was het onze taak en ons doel om deze match te winnen. We hebben zeven matchen gespeeld op het WK en er zes van gewonnen. Dus we zijn trots op onze prestatie en de manier waarop we geëvolueerd zijn als groep. De voorbije wedstrijden hing het allemaal af van details. Tegen Japan, Brazilië en Frankrijk hebben we allemaal matchen gespeeld die zo kort bij elkaar lagen, dan moet je uiteindelijk tevreden zijn met waar je terecht komt. We hebben alles gegeven. En dat is voor mij altijd het belangrijkste. Dan moeten we niet te lang terugdenken aan wat het had kunnen zijn. Ik denk dat we fier moeten zijn en dat we met een goed gevoel Rusland mogen verlaten. We zijn ambitieus geweest vanaf de eerste dag. We wilden het toernooi winnen, maar er kan er maar één winnen. Er zijn grote landen vroeg in dit toernooi uitgeschakeld, dus moeten we ook erkennen dat we onze taak goed gedaan hebben. Ik ben fier op deze ploeg omdat ik weet hoeveel werk we erin hebben gestoken."

"Of ik blij ben hoe dit toernooi voor mij persoonlijk uitgedraaid is? Wat denk je zelf? Beantwoord die vraag zelf maar. Mijn ingesteldheid is iets waarop ik kan vertrouwen. Ik moet meestal een berg beklimmen voor ik een medaille of trofee kan pakken. Ik kan daar wel mee omgaan. Ik kan nog niet goed inschatten waar ik deze derde plaats in mijn carrière plaats. We zullen wel zien morgen. Maar eigenlijk wil je toch eerste worden. Ik heb het geluk gehad dat ik al een aantal keer een trofee gewonnen heb. Maar met de nationale ploeg kan je een héél land in vervoering brengen. Dat is toch minder met een club. Daarom heb ik ook wel zin in de viering van morgen. Je kan toch niet alleen maar feesten als je wint? De mensen zijn tevreden. Ze willen die derde plaats vieren en een biertje drinken. En daar hebben ze ons voor nodig. Dus maak ik daar graag tijd voor."

Hazard: "Grote ploeg geworden"

Eden Hazard werd zaterdag in de kleine finale tegen Engeland al voor de derde keer op het WK tot Man van de Match uitgeroepen. De aanvoerder van de Rode Duivels toonde zich tevreden, zowel met het resultaat van de Duivels als met zijn individuele toernooi.

“Dit is een uitzonderlijk gevoel”, aldus de aanvoerder van de Rode Duivels. “Dit is magnifiek. Ik weet wel dat de kleine finale minder interessant is dan de grote. Maar toch. We hebben iedereen gelukkig gemaakt. We hebben getoond dat we een grote ploeg hebben. Persoonlijk heb ik een goed WK gespeeld. Ik zou graag de trofee als beste speler van het toernooi winnen maar er zijn er nog die hem verdienen. Als ik hem win, zal ik blij zijn. Als ik hem niet win, ben ik blij voor de collectieve prestatie die we leverden. Of ik de finale zal zien? Als mijn kinderen me dat toelaten. Ik zal er wel eens een oogje naartoe gooien. Als voetballiefhebber.”

"We mogen trots zijn. De wereldbeker is zowel in groep als individueel uitzonderlijk geweest", zei Hazard. "We zijn vaak bekritiseerd omdat we het niet konden tegen grote landen, maar hier winnen we van Brazilië en twee keer van Engeland. We zijn zelf een grote ploeg geworden, die binnen enkele jaren een prijs gaat pakken. Morgen gaan we goed vieren in Brussel, en komt er hopelijk een massa volk opdagen, zodat het een moment wordt dat voor altijd in het geheugen gegrift staat."

Was Eden Hazard nu de allerbeste speler op het WK? "Of ik tot beste speler wordt uitgeroepen, dat maakt niet zo heel veel uit. Diep vanbinnen weet ik toch dat ik de beste was", zei de aanvoerder, die een knipoog toevoegde aan die laatste uitspraak.

Courtois: "Binnen enkele jaren gaat deze medaille speciaal zijn"

Thibaut Courtois, de enige Rode Duivel die de zeven wedstrijden op het WK volledig afwerkte, regeaarde zaterdag gelukkig op het behalen van de derde plaats in Sint-Petersburg. Toch was ook de uitschakeling in de halve finales nog niet helemaal verteerd bij de nationale doelman.

"Het blijft jammer dat we de finale niet spelen, maar derde worden is wel degelijk mooi. We kunnen met een beter gevoel huiswaarts keren dan als we vierde zouden zijn geworden", reageerde Courtois na de kleine finale. "Binnen enkele jaren gaat deze medaille speciaal zijn." De beste doelman op het WK wilde Courtois zich, ondanks alle lof de voorbije weken, niet noemen. "Ik ben heel tevreden met mijn toernooi. Tegen Brazilië en Frankrijk speelde ik telkens een goeie wedstrijd, en tegen Japan gaf ik een assist. Maar dat dat mij de beste keeper van het WK maakt, geloof ik niet. Dat is weggelegd voor een doelman die morgen de finale speelt."

Tielemans: "Dit biedt perspectief"

“Ik ben héél content dat ik vandaag mocht starten en ik denk dat ik het goed heb gedaan. En de overwinning is binnen, dus ik ben eigenlijk dubbel content. Het was makkelijk voor mij om vandaag veel ballen te recupereren want we stonden goed. Na het snelle doelpunt hebben we een beetje te veel achteruit geleund, maar over het geheel van de match ben ik tevreden. Morgen ga ik goed genieten en feesten met de supporters. Nadien op vakantie en mijn hoofd leegmaken. Ik heb op dit WK meer gespeeld dan ik vooraf had verwacht. Daar ben ik heel blij mee. Ik heb ook getoond dat ik daar klaar voor was. Ik denk dat de trainer dat gezien heeft en mij daarom meer speelkansen heeft gegeven. Ik had zelf het gevoel dat ik niet alleen erbij was met het oog op de toekomst, maar dat ik ook nu al de ploeg iets kon bijbrengen. Dit biedt natuurlijk wel een mooi perspectief voor de toekomst. Ik hoop dat ik nog vooruitgang kan blijven boeken. Uiteraard trekken we over twee jaar met ambities naar het EK. Ik hoop tegen dan ook basisspeler bij de Rode Duivels te zijn.”

Thomas Vermaelen: “Ik stop nog niet”

“Ik ben ontzettend blij met die derde plaats.  Echt waar”, sprak Thomas Vermaelen. “Met een vierde plaats moeten weggaan na die domper in de halve finales, dat zou toch een ongelooflijke teleurstelling zijn geweest. Ik ben hel content, zeker na een heel moeilijke voorbereiding. Ik ben gelukkig dat ik toch nog kunnen spelen heb, ook in deze troosting. Mijn toekomst als Rode Duivel? Ik zie geen reden om te stoppen. Ik voel me goed. Of zien jullie die wel? (lacht) Alles wat je kan meepakken, moet je meenemen in het voetbal.”

Vermaelen (32) trekt op vakantie en keert dan terug naar Barcelona. “Daar heb ik nog een jaar contract. Ik weet dat ze al een andere verdediger hebben aangetrokken maar ik zit op een bepaalde leeftijd en ik speel voor de mooiste club ter wereld. Daarom maak ik me daar niet meer druk in. Er waren geruchten dat ik kon bijtekenen maar er is nog niets getekend.”

Jan Vertonghen: “Gemiste kans”

Jan Vertonghen was apetrots en dolgelukkig met de derde plaats maar toch knaagde het. “Ik heb toch het gevoel dat dit een gemiste kans was. Ik vond Brazilië heel sterk. Uit die wedstrijd kan je concluderen dat wij de twee sterkste ploegen in het toernooi waren. Frankrijk was minder attractief, degelijk wel, die moet je wel respecteren. Dan zit er toch net iets meer in. Nu is het belangrijk dat er een generatie achterna komt. Youri Tielemans is erbij gekomen, Yannick Carrasco, Divock Origi is er nog. Maar er is aanwas nodig van anderen. Ik denk niet dat er veel jongens zullen stoppen als je op deze manier een WK kan afsluiten. De winst van dit WK? Het gevoel we het toch echt kunnen, tegen elk land.”

Thomas Meunier: “Ik wil voelen dat PSG mij echt wil”

Met een echte spitsengoal zette Thomas Meunier de Belgen op weg naar de derde plaats. “Het gevoel na dat doelpunt is eigenlijk vergelijkbaar met dat na een doelpunt bij je club. Ik blijf er rustig onder. Ik heb gescoord op een WK. Mooi, maar het was geen obsessie voor mij. Die derde plaats maakt me blijer. Ik kijk al uit om met de open bus door Brussel te rijden. En dan vakantie: ergens op een strand en aan de bar van het hotel. Over voetbal zal niet meer gepraat worden. Ik ga de tv zelfs niet meer aan zetten.”

Samen met Courtois en Hazard, behoorde Thomas Meunier tot de uitblinkers bij de Belgen. Ook uit Parijs kreeg hij felicitaties. “Ik heb de technisch directeur gehoord, de voorzitter, de teammanager. Van iedereen kreeg ik gelukwensen. De enige die ik niet heb gehoord, is de coach. Ik ben heel tevreden. Ik heb alles gegeven. En ik denk ook dat PSG zich bewust is dat ik een groot toernooi speelde. Twijfelden ze nog aan mij, dat is een andere zaak. Maar als ze de matchen gezien hebben hoop ik dat ze toch het geweer van schouder veranderen ten opzichte van het voorbije seizoen. En dat ze mij doen verstaan dat ze me echt willen. Dat ik een belangrijke speler van de ploeg ben. PSG is een club die mij ongelooflijk hard bevalt. Iedereen heeft mij daar altijd uitstekend opgevangen. Maar het voorbije seizoen gaf me een onvoldaan gevoel. Ik zou graag het vertrouwen hebben. Niet alleen van de coach alleen maar van de hele club. Dat heb ik het voorbije seizoen niet gehad. En nu de staf veranderd is, weet ik niet welke kansen Thomas Tüchel me wil geven, wat zij verlangen van mij. Dat zullen we bespreken als ik terugkeer.”

Waarmee Meunier allerminst wil aangeven dat hij andere oorden wil opzoeken. Wel integendeel. “Ik denk dat ze al aanbiedingen voor mij binnen heb gekregen maar mijn standpunt is bekend. Ik wil er niet vertrekken voor iets historisch heb bereikt met PSG.”

Het uitstekende toernooi van de Ardennees doet wel denken.  Wat als… Thomas Meunier niet geschorst was geweest tegen de Fransen? Jan Vertonghen zegt ook: “Ik begrijp dat je dat denkt. Met zijn enthousiasme, zijn drive is hij een echte meerwaarde, bijna uniek zelfs.” Maar zelf vindt de PSG’er het onkies om te veronderstellen dat het met hem beter was gelopen in de halve finales. “Frankrijk zou ook voor mij een ingewikkelde match geweest zijn. Als je het werk bekijkt dat Nacer Chadli heeft gedaan,  hij deed het meer dan goed. Tegen een Matuidi, eigenlijk een defensieve middenvelder, zou het hel moeilijk geweest zijn. Dat zou voortdurend twee tegen een geweest zijn. Ik denk niet dat ik veel had kunnen uitrichten. Gezien mijn fysieke capaciteiten zou ik Hernandez ietsmeer kunnen volgen hebben, maar ik zie verder niet wat ik meer had kunnen brengen. Het zou niets veranderd hebben.”

De Bruyne: "Goed gevoel"

Kevin De Bruyne had naar eigen zeggen geen moeite om zich op te laden voor de match tegen Engeland. “Ik doe wat ik moet doen om te winnen. Wij zijn professionals en je komt niet naar hier om te verliezen.  Ik denk dat we een goede match hebben gespeeld en verdiend hebben gewonnen. Mijn bronzen medaille komt in mijn trofeeënkast bij al de rest.”

Ook Axel Witsel hield het bij een korte reatie. “Ja, het had nog mooier kunnen zijn, maar we verlaten Rusland toch op en positieve manier. We hebben een super parcours afgelegd. We schrijven Belgische voetbalgeschiedenis en gaven de Belgen toch finaal een goed gevoel. Het heeft geen zin om stil te staan bij “wat als”. We kunnen die match tegen Frankrijk nog 50 keer spelen en misschien zouden we ze nog niet winnen. Ik onthoud alleen maar de positieve dingen van de laatste twee jaar.”

Chadli: "Blessure is niet ernstig”

Nacer Chadli gaf tegen Engeland de assist voor het eerste doelpunt, maar moest ook nog voor de rust naar de kant met een blessure. “Ik voelde iets in mijn hamstring en ik ben meteen gestopt. Als ik nog een keer naar achteren was gesprint, zou dat het misschien erger gemaakt hebben. Ik wilde niet te veel risico’s nemen. Ik had al een lange weg afgelegd na mijn blessures tijdens het seizoen. Maar goed, ik denk niet dat het al te ernstig is. Ik zal maandag enkele onderzoeken laten doen, maar ik kan nog vlot stappen. Ik heb er een goed oog in.”

Over de assist dan. “Ik won een kopbalduel op het middenveld. De bal belandde bij Kevin, ik begon te lopen, kreeg de bal terug en zag dan Thomas lopen voor doel. Hij maakte het af als een aanvaller.”

“Ik ben tevreden met het parcours dat we als ploeg hebben afgelegd. En ik ben trots op de derde plek. Ik begon het toernooi op de bank omdat ik uit een ingewikkeld seizoen begon. Maar ik ben altijd blijven werken en in mezelf blijven geloven.”

West Brom – de club van Chadli – is gedegradeerd naar tweede klasse, maar hij kan door die degradatie voor negentien miljoen euro vertrekken. “Ik ga mijn makelaar eens bellen, want ik had hem gevraagd om me een maand met rust te laten. We zien wel wat de opties zijn.”

Kane: "Het was lastig"

"In de tweede helft speelden we zeer goed", reageert de Engelse prijsschutter Harry Kane. "We zetten hoog druk en kregen kansen. Maar die ene bal werd van de lijn gehaald. We hebben een goed toernooi gespeeld. Al zagen we wel af. Die 120 minuten van een paar dagen geleden heeft doorgewogen. We kunnen nog veel leren en enkel beter worden. We verlaten het WK met opgeheven hoofd."

Southgate: “Wat een talent hebben die Belgen”

Gareth Southgate was vol lof over de Belgen. “Wat een uitzonderlijk talent hebben die Belgen toch”, aldus de Engelse bondscoach. “Ik ben enorm trots op mijn spelers maar we staan nog niet zo ver als de Belgen. Zij hebben het beste team in hun geschiedenis. Dat is gebleken. Mijn spelers waren vermoeid. We hadden maar twee dagen om echt te recupereren. Dat deed zich gevoelen. Maar ik moet eerlijk zijn, we zijn realistisch. We eindigen hier in de top-vier op het WK maar we zijn niet het vierde beste team ter wereld. Dat heb ik ook nooit verstopt.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.