Eerder waarschuwde Britse premier de critici dat er ook “helemaal geen Brexit” kan komen

Theresa May onthult “agressief” Brexit-advies van Donald Trump: “Klaag de Europese Unie aan”

Theresa May onthult “agressief” Brexit-advies van Donald Trump: “Klaag de Europese Unie aan”

Foto: Getty Images

De Britse premier Theresa May heeft onthuld welk advies de Amerikaanse president

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse premier Theresa May gezegd dat ze de EU moet vervolgen, in plaats van te onderhandelen. Dat heeft May zondagvoormiddag gezegd in een interview met de BBC. Tijdens de gezamenlijke persconferentie die Trump en May vrijdag hielden, had Trump gezegd dat hij May iets had voorgesteld, maar dat zij dat te “brutaal” vond.

BBC-journalist Andrew Marr vroeg May zondag wat Trump haar had voorgesteld. “Hij zei me dat ik de EU moet vervolgen, en niet moet onderhandelen”, antwoordde de Britse premier. Tegelijk wees ze er ook op dat Trump tijdens de persconferentie had gezegd niet weg te lopen. “Loop niet weg van onderhandelingen, want dan zit je vast. Ik wil dat we aan tafel kunnen gaan, en de beste deal voor Groot-Brittannië kunnen onderhandelen.”

In het interview verdedigde May ook het donderdag voorgestelde witboek, en riep ze haar criticasters op zich te scharen achter haar strategie. “We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen Brexit”, schrijft de voorzitster van de conservatieven in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday.

May zegt dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende partijleden over haar koers, maar dat ze tot nu toe nog geen “praktische alternatieven” heeft gehoord. Bijgevolg is het nodig “praktisch en pragmatisch” te zijn en haar Brexit-strategie te steunen.

Diepe crisis

Bijna negen maanden voor de uitstap uit de Europese Unie op 29 maart 2019 beleeft de regering-May een diepe crisis. De Brexit-hardliners in haar partij verzetten zich tegen de nieuwe koers van de premier, die een minder abrupte uitstap uit de EU nastreeft.

Het Brexit-witboek, dat onder grote druk van May tot stand kwam, stelt onder meer een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie voor. De hardliners willen vermijden dat het VK te nauw verbonden blijft met de EU, en dat er in de loop van de onderhandelingen meer toegevingen aan de EU zullen volgen. Brexit-minister David Davis en buitenlandminister Boris Johnson stapten op vanwege de nieuwe strategie.

In haar gastbijdrage in de zondagskrant schrijft May dat ze een staalharde onderhandelingspositie inneemt in de gesprekken met Brussel. Haar witboek is “geen lange verlanglijst, waar de onderhandelaars naar eigen goeddunken uit kunnen kiezen. Het is een volledig plan met een reeks conclusies waarover niet kan onderhandeld worden.”

Corrigeer

NIEUWS