Filmpje van wiel dat blijft draaien in de Tour roept vragen op - het antwoord is nochtans simpel

Er is (opnieuw) een filmpje opgedoken over een wiel dat blijft draaien. En deze keer komt het uit de Tour de France: nadat Toms Skujins zaterdag bij een val langs de kant stil stond en opnieuw wilde vertrekken, blijft het wiel van de Letse bolletjestrui draaien. De fietsen in Frankrijk worden minutieus getest op mechanische doping, toch riepen de beelden vragen op. Al is het antwoord logisch.

vml, hc

“Hoe kan dit?”, vroeg Sven Nys zich af op Radio 1. “Het is vreemd, het wiel draait ook in de tegenovergestelde richting dan je zou verwachten. Ze zouden dit moeten onderzoeken of naspelen, ik zou gewoon graag weten hoe dat komt...”

Wat er dan gebeurde? Een motortje kwam er niet aan te pas: bij de valpartij verloor zijn ketting. Hij legde die weer op, wat niet te zien is op televisie. Wat wel te zien is, is dat de fiets aan de zijkant van het beeld even stil blijft staan -het moment dat de ketting wordt opgelegd. Als je de beelden daarna vertraagd afspeelt, is te zien hoe Skujins vlak daarna met zijn voet zijn pedaal een tik geeft, waardoor zijn wiel begint te spinnen. De Let kijkt goedkeurend toe en vertrekt weer.

Beelden uit een andere hoek geven het nog veel duidelijker weer:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Toms Skujinš

Video

Keuze van de redactie