Vicki (65) komt met haar familie overgevlogen uit Australië om mee te werken aan oorlogsmonument

Vicki (65) komt met haar familie overgevlogen uit Australië om mee te werken aan oorlogsmonument

Vicki Hunter (derde van links) en haar familie bij Johan (rechts) en enkele vrijwilligers. Foto: ptb

Zonnebeke -

De Australische Vicki Hunter (65) reisde met haar gezin vanuit Australië naar Zonnebeke om enkele dagen mee te werken aan de opbouw van het Brothers In Arms Memorial voor haar groot-ooms John en Jim Hunter, die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden in België.

“Zonnebekenaar Johan Vandewalle, de ontdekker van de resten van John, kwam enkele jaar geleden naar Australië om ons te bezoeken”, vertelt ze. “Hij zocht meer info over John en ontdekte zo het ontroerende verhaal.”

John wou zijn jongere broer Jim beschermen, die vrijwillig kwam vechten in de streek van Zonnebeke. Door een granaat stierf John in 1917 in de armen van zijn broer bij het Polygoonbos.

Maandelijkse krans

Johan baat vlakbij zijn café De Dreve uit aan de Lotegatstraat en werkt al enkele jaren aan het Brothers In Arms Memorial tegenover het café. Nicki wilde graag iets terugdoen voor de man die haar familie terugvond. “Ik heb nog nooit iemand ontmoet met zoveel passie als Johan”, vertelt Vicki. “Verschillende familieleden hebben deze speciale plek al bezocht. Het is ongelooflijk hoeveel geld, tijd en werk er ondertussen al geïnvesteerd werd in de opbouw van dit omvangrijke monument. Ik wilde graag letterlijk mijn steentje bijdragen, samen met mijn man Aub Gorton (67) en dochter Sarah (26). We hebben stenen geraapt en de grond klaargemaakt voor het inzaaien van gras.”

Maar Johan wil nog meer doen. Hij wil maandelijks een kransneerlegging organiseren voor broers, die omgekomen zijn door oorlogsgeweld. “Ik kreeg het idee nadat ik een krans mocht ontvangen van een vrouw, die maar liefst vier zonen verloor”, zegt Johan. “Ondertussen wachten we nog op geld voor het maken van het bronzen beeld van 3 ton. De sokkel van 66 m lang en de tuin worden wel al afgewerkt tegen de inwijding op 10 november.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio