Vandalen tekenen geslachtsdeel en Hitlersnorretje op werk ter ere van Gilbert Degryse

Nieuw graffitikunstwerk al na vijf dagen beklad door vandalen: “Dit hadden we niet zo vroeg zien aankomen”

Het werk kreeg een geslachtsdeel. Het portret van Degryse kreeg ook een snor en het werk van de sponsors werd beklad. Foto: ptb

Boezinge / Ieper -

Amper vijf dagen, zolang heeft het geduurd voor het nieuwe graffitiwerk ter ere van kunstenaar Gilbert Degryse werd beklad, die vorig jaar overleed. “We zullen klacht neerleggen bij de politie”, zeggen de kunstenaars die het werk maakten.

Westhoekkunstenaars Simon Delahaye, Ludwig Leupe, Timothy Vanlerberghe en Hektor Misplon spoten tijdens het weekend van 7 en 8 juli het gezicht en enkele symbolen van de Ieperse kunstenaar Gilbert Degryse op de muur van de brug aan het Westkaaipad in Ieper.

“Het was een eerbetoon aan Gilbert, die vorig jaar overleed”, zegt Valentijn Despeghel, voorzitter van de organiserende progressieve cultuurfabriek Curieus Ieper. Voordien stonden er lelijke tags en schunnige opschriften op de muur. “Het was een suggestie van Gilbert zelf om de muur van bijna 30 meter lang en 5,75 meter hoog om te toveren tot kunstmuur”, zegt Pedro (47), de zoon van Gilbert. “Hij passeerde er twee keer per dag om naar zijn atelier te fietsen. Het werk was prachtig.”

Tijdens het openingsweekend kwamen meer dan duizend mensen langs.

Alweer hersteld

“De reacties waren lovend, ook van de vele fietsers en wandelaars”, aldus Despeghel. “Het vandalisme is vermoedelijk vrijdagavond gepleegd. Dit kan altijd gebeuren, maar we hadden het zeker niet zo snel verwacht. Gilbert zei ooit dat street art vergankelijk is en dat het normaal is dat andere kunstenaars eigen werk toevoegen, maar snel een snor en geslachtsdeel op het bestaande werk spuiten, is uiteraard vandalisme. Ook een deel van de handen en sponsors werd beklad. We legden klacht neer tegen onbekenden bij de politie, die ondertussen een onderzoek heeft opgestart. Wie iets meer weet, mag contact opnemen met de politie.”

De kunstenaars bleven niet bij de pakken zitten. “Ze hebben zijn gezicht, lichaam en handen zondagochtend al hersteld. Dit toont aan dat Gilbert heel geliefd was bij lokale kunstenaars. We laten ons hoofd niet hangen en gaan zeker verder met zulke projecten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio