Landbouwers ongeduldig na wekenlange droogte: “Mijn aardappelplanten liggen aan het infuus”

"De grootste aardappel in deze struik, zou eigenlijk de kleinste moeten zijn", zegt Johan Wattez. Foto: dvp

Zottegem / Nederzwalm-Hermelgem / Zwalm -

De aanhoudende droogte blijft niet zonder gevolgen voor landbouwers. Ook in onze regio maakt men zich stilaan zorgen om de dorre gewassen. “Mijn aardappelplanten liggen aan het infuus”, zegt aardappelboer Johan Wattez.

Goed zes weken geleden kreunde onze regio nog onder de wateroverlast na verschillende wolkbreuken. Het contrast met de aanhoudende droogte sindsdien kan niet groter zijn. “Het is vijf voor twaalf”, verzekert aardappelboer Johan Wattez uit Zwalm. “Momenteel zijn we bezig aan een infuustherapie, zo kan je het nog het best omschrijven. Mijn aardappelplanten hebben het door de aanhoudende droogte zeer moeilijk om nog voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Omdat ze dreigen af te sterven geven we ze om de 10 tot 14 dagen bladvoeding. Hierdoor blijven de planten iets of wat fit, zodat ze als het toch nog zou regenen in staat zouden zijn om het water en de voedingsstoffen op te nemen.”

“Indien er binnen de twee tot drie weken alsnog regen valt, kunnen we nog zo'n 80 procent van onze opbrengst halen. Gesteld dat de droogte blijft aanhouden is het een ander verhaal. Dan kan het goed zijn dat ze gewoon afsterven. Je ziet nu al dat sommige planten beginnen uit te drogen. We oogsten sowieso begin september, zonder regenval zal dat met een opbrengst van 40 procent zijn. In plaats van frietaardappelen zullen we dan hele kleintjes hebben, amper consumptiewaardig.”

Erwtenoogst mislukt

Johan verbouwt ook erwten, die oogst kan met een opbrengst van slechts 30 pocent mislukt genoemd worden. “Door de aanhoudende zon waren die planten veel te vroeg rijp. Hierdoor konden we niet anders dan ze te oogsten, ook al was de opbrengst veel te klein.”

Ook bij fruitkwekerij Coppens in Leeuwergem maakt men ze zich stilaan zorgen. “Het veld met appel- en perenbomen dat ik in mei heb aangeplant moet ik om de 14 dagen water geven, anders sterven de boompjes af”, klinkt het bij zaakvoerder Jan Coppens.

“Bij een normale temperaturen is dat niet nodig. De oudere bomen kunnen de droogte beter verdragen omdat ze sterkere wortels hebben. Wat wel een probleem dreigt te worden zijn de vruchten. Door de droogte gaan de bomen in overlevingsmodus en sijpelt minder water door naar de appels en peren. Hierdoor zullen die dit jaar veel kleiner uitvallen.”

“Bij onze Jacques Label appels is dat geen ramp, want die kunnen ook in kleiner formaat dienen voor consumptie. Onze Conference peren, dat is een ander verhaal. In het geval die klein uitvallen kan het zijn dat onze verdiensten halveren.”

Overal water geven is onbegonnen werk geven beide landbouwers aan. Daarvoor is de omvang van de velden te groot. “We kunnen er niet veel aan doen”, besluit Jan. “Het is afwachten en hopen op regen. Liever vandaag dan morgen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio