Land- en tuinbouwers vechten tegen droogte: “Het is nog erger dan in 1976”

De aardappeloogst dreigt grotendeels te mislukken, zegt landbouwer Peter De Bock. Foto: ies

Moerbeke-Waas / Lokeren -

De maandenlange droogte, gekoppeld aan de hitte van de voorbije weken, bezorgt heel wat Wase land- en tuinbouwers kopzorgen. Veel teelten op de akkers dreigen te mislukken. Tuinbouwers moeten dan weer massa’s water oppompen.

“Ik bewerk zo’n honderd hectare land in Moerbeke maar ook in Nederland”, vertelt landbouwer Peter De Bock. “Een groot deel daarvan bestaat uit maïs, aardappelen en graan. Die teelten hebben het zwaar te verduren. Maïs is de belangrijkste voedingsbron voor mijn dieren in de winter. Te weinig maïs nu betekent dat we in de wintermaanden extra krachtvoeder moeten bijkopen. Bovendien moeten veel landbouwers nu al hun maïsreserve van vorig jaar aanspreken om dieren bij te voederen, omdat er op de weiden amper nog gras te vinden is.”

“De aardappeloogst zal ook zwaar tegenvallen”, voorspelt De Bock. “De knollen zijn niet ontwikkeld. Zelfs als het nu nog gaat regenen, is het daarvoor te laat. Integendeel, dan bestaat zelfs het risico dat de aardappelen die in de grond zitten opnieuw gaan schieten en dus ongeschikt worden voor consumptie.” Ook de graanopbrengst blijkt 30 procent lager dan normaal.

Erger dan in 1976

“De toestand is veel erger dan de droge zomer van 1976 waar iedereen graag naar verwijst”, zegt de landbouwer die wel een klein deel van zijn land kunstmatig kan beregenen. “In Nederland is er een duidelijke regelgeving, in tegenstelling tot in Vlaanderen. Maar die beregening kost uiteraard ook geld.”

Bij azaleakweker Tom Leybaert zijn de problemen nog niet zo groot. “In totale kweken we hier 17 hectaren azalea’s, rododendrons en blauwe bessen”, vertelt hij. “Daarvoor hebben we per dag 1,7 miljoen liter water nodig. Daarvan keert 40 procent terug in de reserve.”

Nog tien dagen

“Al het water dat niet door de planten wordt opgenomen, wordt opgevangen en weer hergebruikt. In totaal kunnen we op ons bedrijf 14 miljoen liter water bufferen. We hebben daar de voorbije jaren 350.000 euro in geïnvesteerd. Want zowel het regenwater als gerecupereerde water wordt gezuiverd om de zoutwaarde op peil te houden, om de planten met water van perfecte kwaliteit te beregenen. Voorlopig kunnen we met onze voorraad nog wel zo’n tien dagen verder. Maar ook voor ons is elke druppel water goud waard.”

Bij de tuinaanleggers is het evenzeer kommer en kwel. “Wij geven een groeigarantie van één jaar”, vertelt Filip Sey van Tuinen Sey uit Eksaarde. “Ik kijk met een bang hart naar alles wat we bij onze klanten eerder dit jaar hebben geplant. Alle nieuwe aanplantingen die jonger dan één jaar zijn, moeten voldoende water krijgen, zo niet zijn ze een vogel voor de kat.”

“Ook voor ons personeel is het nu heel kalm”, zegt Sey nog. “Onderhoudscontracten voor tuinen liggen stil, gras moet niet meer worden gemaaid.” Zelf kan de tuinaanlegger zijn eigen tuin met een ingenieus bevloeiingssysteem nog mooi groen houden. “Maar laat het toch maar snel beginnen regenen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio