Jeugdhuis en scouts zien langverwachte lokalen verschijnen aan sportcomplex

De nieuwbouw krijgt een L-vorm. Foto: Repro: Ark architecten

Denderleeuw -

Er breken spannende tijden aan voor de scouts en gidsen van Denderleeuw, net als voor de leden van jeugdhuis Stam X: aan het sportpark start vandaag de bouw van hun nieuwe lokalen.

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe jeugdlokalen aan het Walleken, tussen de sporthal en de terreinen van Standaard Denderleeuw, zijn gestart. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, nadat het vorige gemeentebestuur was teruggekomen op zijn plannen en vond dat de jeugd toch beter aan de Thontlaan kon worden gehuisvest.

Geluidshinder en parkeerdruk

Het toenmalige schepencollege huldigde daarvoor naar eigen zeggen het principe ‘jeugd bij jeugd’ en ‘sport bij sport’. Ook buurtbewoners leken dat idee genegen, uit vrees voor extra geluidshinder en parkeerdruk.

Met de ondertekening van de beleidsvisie “voor een duurzame toekomst voor de jeugd- en sportinfrastructuur” werd in 2016 eindelijk duidelijk dat de jeugd toch ook een plekje zou krijgen in het sportpark. “De ideale locatie voor jongeren om elkaar te ontmoeten en om te sporten”, zegt sportschepen Yves De Smet (SP.A). “We gaan er ook nog werken aan de bereikbaarheid, met een opwaardering van het park, en aan een veiliger parkeer- en verkeerssituatie.”

Dringend vervangen

Het jeugdhuis en de scouts en gidsen zijn al sinds 1956 gehuisvest in de Sint-Amandstraat. “De huidige lokalen zijn na jarenlange dienst dringend aan vervanging toe”, zegt Wouter Van der Vuyst van de stuurgroep. “Met driehonderd scoutsleden en tweehonderd jeugdhuisleden was het niet gemakkelijk om een nieuwe locatie te vinden.”

Op de plannen die afgelopen vrijdag werden voorgesteld, oogt het gebouw mooi, praktisch en duurzaam. Het gebouw van de scouts, goed voor 400 vierkante meter, is verbonden met dat van het jeugdhuis, zo’n 200 vierkante meter groot, in een L-vorm. Op het gelijkvloers van het jeugdhuis komen een café met toog, een zaal, een vast podium, een sanitair blok én een kleine keuken met opslagruimte.

Klein amfitheater

Op het gelijkvloers van de scouts is er ook ruimte voor een sanitair blok met douche, een keuken, een polyvalente ruimte en een groot lokaal met daartussen flexibele wanden en opslagruimte, onder meer voor tenten. Op de eerste verdieping van dat gebouw komen nog meer lokalen met flexibele wanden.

“De toegang tot het jeugdhuis bevindt zich aan de achterzijde van de sporthal, die van de scouts aan de kant van het Walleken”, vertelt Wim Van De Velde van het bouwteam.

“Buiten komen nog twee materiaalcontainers voor het sjorhout van de scouts, naast fietsenstallingen en een groot speelterrein, waar er vermoedelijk verschillende speelhoeken zullen komen in functie van de verschillende leeftijdsgroepen. Ook voor een klein amfitheater en een wilgentakkentunnel is er plaats.”

De nieuwbouw zou klaar moeten zijn in april of mei 2019.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio