Overal ter wereld worden ontelbare hitterecords gebroken. Dat is volgens wetenschappers slecht nieuws

Overal ter wereld worden ontelbare hitterecords gebroken. Dat is volgens wetenschappers slecht nieuws

Foto: ss

Het is bijzonder warm in ons land, al enkele weken intussen. En dat is een trend die wereldwijd aanhoudt. Op veel plaatsen zijn de temperaturen zelfs tot ongekende hoogtes gestegen, zo meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De langdurige hittegolf voert het debat over de verandering van het klimaat onvermijdelijk weer op.

In de Amerikaanse staat Californië viel deze maand de elektriciteit uit door een overbelasting van het energienetwerk. De reden? Te veel airconditioners tegelijkertijd in gebruik. Niet verwonderlijk, aangezien er sprake was van een recordtemperatuur van 48,9 graden Celsius.

Algerije registreerde in dezelfde maand in de Sahara de hoogste temperatuur ooit gemeten in Afrika: 51,3 graden Celsius.

In Canada is er zelfs sprake van meer dan vijftig doden door de langdurige hittegolf. Op 2 juli was er ook in Montreal een warmterecord: 36,6 graden.

Het Verenigd Koninkrijk onderging dan weer zijn op drie na langste hittegolf ooit. Met als ultiem bewijs een gesmolten dak op een onderzoeksgebouw in Glasgow.

Zelfs wanneer de zon ondergaat, brengt de nacht geen verkoeling meer. Aan de kust van Oman werden ’s nachts temperaturen van 42,6 graden Celsius gemeten. Het gaat in dat geval over de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten.

LEES OOK. De hele wereld kleurt rood van de hitte: experts leggen uit wat er aan de hand is (N+)

Wetenschappers bezorgd

Dat de temperaturen op veel plaatsen tot ongekende hoogtes stijgen, baart de experten van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zorgen. Vooral omdat ze momenteel ingaan tegen de standaard cyclus. Dat zit zo: eigenlijk zou dankzij het huidige weerfenomeen La Niña, het zusje van El Niño, de temperaturen moeten dalen, maar dat is nu niet het geval.

El Niño is de naam die werd gegeven aan het verschijnsel waarbij zeestromingen voor een sterke opwarming zorgen. Die zeestromingen bepalen zo ook in grote mate ons weer en ons klimaat. Toen zich in 2016 een El Niño manifesteerde, was het wereldwijd het warmste jaar tot dan toe. In 2017 bereikten de temperaturen een nieuw hoogste niveau, zonder een versterkend weerfenomeen. En nu, in 2018, zet de algemene opwaartse trend zich voort.

De invloed van La Niña is tegengesteld aan die van El Niño. Zo zal het op plaatsen waar het tijdens een El Niño erg droog was, nu veel regenen en omgekeerd. Alleen zorgt La Niña daar deze keer níet voor, en dat baart wetenschappers zorgen. Klimaatexperten vrezen dat de weerfronten, warm én koud, vaker geblokkeerd worden als gevolg van klimaatverandering. Dat zorgt ervoor dat droogte en stormen blijven hangen, met meer schade tot gevolg.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S