Piraten op de Gentse binnenwateren!

Piraten op de Gentse binnenwateren!
Gent -

Ook voor wie kinderen heeft, kunnen de Gentse Feesten leiden tot een acute aanval van keuzestress. Wij – mama, papa en Adriaan (7) – trotseerden gisteren voor u de brandende hitte voor een namiddagje Feesten op kindermaat.

“Dat ken ik, papa!” Adriaan roept enthousiast wanneer Not The Beatles She Loves You aanheffen. Het is zondagochtend 11 uur en op het Luisterplein zoeken senioren en gezinnen met kinderen nu al beschutting voor de zon, die de hele dag Gent zal onderdompelen in verzengend woestijnweer.

Not The Beatles mogen dan al George en Ringo hebben thuisgelaten, de loepzuivere harmonieën en de sprankelende, akoestische Fab Four-songs maken jong en oud blij. Adriaan is in zijn nopjes met zijn favoriet, Yellow Submarine, en Hey Jude zorgt voor het eerste meezingmoment van de dag.

Op het plein kan je een kinderpicknick kopen voor 7 euro: een appel, een yoghurt en een broodje boulet, kaas of groentepaté in een plastic brooddoos. Leuk is dat je die doos niet hoeft in te ruilen voor statiegeld, maar gratis naar huis mag meenemen.

Klimmen met kokosnoten

13 uur. Genoeg cultuur, tijd voor wat sport en spel. Daarvoor trekken we naar de Zuid, waar Gentopia zijn jaarlijkse collectie van springkastelen showt. Omdat het nog vroeg is en er nog niet veel kinderen zijn, mag Adriaan op het plein van de 10- tot 12-jarigen. De leukste vindt hij een palmboom waarop je kan klimmen met een banaan en een kokosnoot onder de arm, die je dan naar beneden in een korf mag proberen te keilen. Adriaan is een fan van springkastelen maar vandaag houdt hij er al na enkele minuten mee op. “Veel te warm om te springen”, klinkt het verdict.

Piraten op de Gentse binnenwateren!
“Veel te warm om te springen, papa” Foto: dvh

Dan maar verfrissing opgezocht. De kraantjes in het park met gratis drinkwater zijn een prima idee.

Spuiten doe je zo

Piraten op de Gentse binnenwateren!
Ahoy! Of Ayay? Foto: dvh

Nog meer verkoeling bieden de Gentse waterwegen. Aan de Kraanlei schepen we bij Boat in Gent in voor een veertig minuten durende avonturentocht met een heuse piraat aan het roer. Nadat de zwarte ooglapjes zijn uitgedeeld, de vlaggen met doodshoofd zijn gestreken en we weten wanneer een piraat Ahoy! roept en wanneer Ayay!, volgt een grappige zoektocht langs de Gentse binnenwateren naar symbolen die de schatkist kunnen openmaken. Als we ook nog waterpistolen krijgen om voorbijvarende boten en passanten op de oever nat te spuiten, kan de pret aan boord niet op. Een absolute aanrader voor jong en oud.

Piraten op de Gentse binnenwateren!
De pret kan niet op als de piraat waterpistolen uitdeelt om wandelaars en andere bootjes nat te spuiten Foto: dvh

Ontsnapte neushoorn

Met een gratis ijsje en een ‘gouden’ karamelmunt uit de schatkist in de pollen, vatten we de tocht aan richting Sint-Baafssite. Een lange tocht door de brandende woestijn, maar het loont. Tussen de bomen naast de abdijruïne pakt Miramiro uit met Carnivale, een evenement om de lui van CirQ jaloers te maken en een uitstekend alternatief voor de gewone kermis op de Vrijdagmarkt.

We belanden in een wonderlijke openluchtcreatie, een rariteitenkabinet anno 1900 vol fantasievolle attracties zoals een race tussen twee reuzenschildpadden, een draaimolen die uit de koker van Panamarenko lijkt te komen, en een geinig vlooiencircus.

En dan, terwijl Adriaan aanschuift voor het schietkraam – waar een schot in de roos een luik doet openklappen waarachter een man in vrouwenlingerie zit –, ontstaat plots tumult. “Allemaal achteruit, onze Borneose rinoceros is ontsnapt!”, schalt het in paniek door de luidsprekers. Waarop een prachtige vervaardigd fabeldier tussen het publiek komt aangestormd. Met de grootste moeite slagen de gekke opzichters van Carnivale erin om het beest uiteindelijk kalm te krijgen.

Piraten op de Gentse binnenwateren!
Opgepast voor de ontsnapte Borneose rinoceros! Foto: dvh

Als ik Adriaan bij het verlaten van het plein vraag wat hij nu het leukste vond aan Carnivale, hoeft hij niet lang na te denken: “Alles!”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio