Top tussen Trump en Poetin een succes? Amerikaanse politici denken daar anders over: “Niets minder dan hoogverraad”

Top tussen Trump en Poetin een succes? Amerikaanse politici denken daar anders over: “Niets minder dan hoogverraad”

Foto: Sharifulin Valery/Tass/ABACA

De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland was voor de ontmoeting van Trump en Poetin maandagmiddag “nog nooit zo slecht als nu”. Enkele uren later schudden beide presidenten elkaar glimlachend de hand en lieten ze weten dat hun overleg een succes was. Amerikaanse politici van zowel de Democratische en Republikeinse partij spreken echter schande over Trumps optreden.

“De Koude Oorlog is een ding uit het verleden”, zei Poetin tijdens een gezamenlijke persconferentie aan het einde van zijn ontmoeting met Trump. Beide heren spraken van productief overleg en een succesvolle ontmoeting. De wereldleiders spraken met elkaar over verschillende zaken, waaronder nucleaire bewapening en de strijd tegen terrorisme. Maar ook een zeer gevoelig onderwerp werd aangesneden: de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 -waar Trump als winnaar uit de (stem)bus kwam.

Poetin herhaalde dat het Kremlin zich absoluut niet in de Amerikaanse politiek heeft gemengd, “en dat zal ook nooit gebeuren”. Ondanks een zware bewijslast ontkende ook Trump dat er sprake was van Russische inmenging. De Amerikaan zei dat hij geen reden zag waarom Rusland dat gedaan zou hebben en dat Poetin heel stellig was in zijn ontkenning. “Onze campagne was simpelweg fantastisch, daarom ben ik president”, klonk het.

Tal van Amerikaanse politici, zowel Democraten als leden van Trumps Republikeinse partij, hebben zeer fel en vol verontwaardiging gereageerd op de reacties van hun regeringsleider. “Hallo, ik weet dat je hebt ingebroken in mijn huis, mijn spullen hebt gestolen en een bende hebt achtergelaten, maar toch hoop ik dat we dat kunnen vergeten door samen te werken aan de beveiliging van mijn woning”, reageerde het Democratische Congreslid Eric Swalwell cynisch.

Hoogverraad

“Dit was niets minder dan hoogverraad”, schrijft voormalig CIA-baas John O. Brennan op Twitter. “Niet alleen waren Trumps opmerkingen imbeciel, hij zit ook volledig in de zak van Poetin.”

“Nooit gedacht dat ik de dag zou zien waarop de Amerikaanse president op het podium zou staan met zijn Russische collega en de VS de schuld zou geven voor Russische agressie”, liet de Republikeinse senator Jeff Flake weten. “Dit is schaamteloos.”

Een complete schande

Volgens Ben Sasse, eveneens een Republikeinse senator, had Trump zich veel harder moeten uitlaten over zijn gesprekspartner: “De president had moeten zeggen: ‘Rusland is de vijand van de Verenigde Staten en onze bondgenoten. We zullen hun cyberaanvallen op ons land blootleggen en er een passend antwoord op geven.’”

De Democratische gouverneur Mark Warner kon zijn oren niet geloven toen hij de speech van Trump en Poetin hoorde. “Dat de president de kant van Poetin kiest en niet van zijn eigen inlichtingendiensten, en de Verenigde Staten de schuld geeft van de Russische aanval op onze democratie is een complete schande.”

Verder spreekt senator Tim Kaine, een Democraat, van een “triest en beschamend moment voor onze grootste natie”.

“Geen enkele eerdere president heeft zich zo verlaagd voor een tiran”

Senator John McCain heeft een persbericht de wereld ingestuurd waarin hij brandhout maakt van Trumps optreden. “De persconferentie van vandaag betekent een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van het Amerikaans presidentschap”, valt er onder meer te lezen.

“Niet alleen bleek president Trump niet in staat om in verzet te komen tegen Poetin, hij leek het ook niet te willen”, zo staat er. “De president maakte de bewuste keuze om een tiran te verdedigen tegen gerechtvaardigde vragen over de persvrijheid, en om Poetin een platform te geven om nieuwe propaganda en leugens te verspreiden”, aldus nog McCain. “Geen enkele eerdere president heeft zich zo verlaagd voor een tiran.”

Ook Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft uitgehaald naar zijn partijgenoot. “De president moet beseffen dat Rusland onze bondgenoot niet is. Het lijdt geen twijfel dat Rusland zich gemengd heeft in onze verkiezingen en nog altijd probeert om de democratie hier en de rest van de wereld te ondermijnen.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees