Populaire vakantiebestemming getroffen door minitsunami, Duitse toerist verdronken

Populaire vakantiebestemming getroffen door mini-tsunami Video: Facebook

Enkele vroege vogels die van de zon wilden genieten op de Spaanse eilanden Minorca en Mallorca moesten maandagochtend in allerijl van het strand weglopen toen de kust werd getroffen door een tsunami. Het opmerkelijke natuurverschijnsel zette bars, restaurants en wegen naar het strand onder water omdat de zeespiegel na de tsunami enkele centimeters steeg. Vissersschuiten en plezierbootjes moesten hun uiterste best doen om hun vaartuigen te beschermen en niet te kapseizen. Een Duitse toerist is voorlopig het enige dodelijke slachtoffer.

Een 52-jarige Duitse toerist die met zijn vrouw en twee kinderen aan het zwemmen was, werd verrast en is verdronken. Hij werd, net als de andere gezinsleden, door omstaanders uit het water gehaald. Maar de man overleefde het niet.

Een eigenaar van een vissersbootje verklaarde dat hij “nog nooit zoiets had gezien” en dat het waterpeil plots een meter zakte om enkele seconden later “de kust te overspoelen”. De minitsunami - ook wel een meteotsunami genoemd - ontstaat als de luchtdruk plots een duik neemt, waardoor er een grote hoeveelheid water wordt verplaatst en er reusachtige golven ontstaan.

Het fenomeen komt ook vaak in de Noordzee voor, maar door de geringe omvang worden die amper opgemerkt. Toeristen aan de Nederlandse kust moesten het vorige zomer echter op een lopen zetten omdat het strand werd getroffen door een meteorologische tsunami, toen er een koufront passeerde.

Het is al de tweede keer dat de kuststeden van Minorca worden getroffen door onverwachte weersverschijnselen. Vorige week nog moesten toeristen hun spullen bijeen grabbelentoen er plots een windhoos opstak op het strand.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees