Ouderenraad niet te spreken over “discriminatie”

“Iedereen” krijgt psycholoog terugbetaald… behalve 65-plussers: “Discriminatie”

“Iedereen” krijgt psycholoog terugbetaald… behalve 65-plussers: “Discriminatie”

Dankzij minister De Block krijgt iedereen vanaf eind dit jaar enkele sessies bij een psycholoog terugbetaald. Alleen blijkt “iedereen” nu toch niet iedereen. De Vlaamse Ouderenraad vindt het niet kunnen dat 65-plussers uit de boot vallen. “Terwijl de nood bij ouderen net heel hoog is”, zegt directeur Nils Vandenweghe.

Na jaren discussiëren is het eindelijk zover. Vanaf eind dit jaar betaalt het ­Riziv een aantal sessies bij de psycholoog terug: maximaal twee keer vier sessies worden terugbetaald, waardoor je zelf nog maar maximaal 11 euro per sessie hoeft te betalen.Ondanks dat goede nieuws heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ook al veel kritiek gekregen. Onder meer omdat de maatregel enkel geldt voor de behandeling van ­depressie, angst en alcoholverslaving, en omdat de ­patiënten eerst nog via de huisarts moeten passeren.

De Vlaamse Ouderenraad klaagt nu nog iets anders aan: “De terugbetaling geldt enkel voor patiënten tot en met 64 jaar”, zegt directeur Nils Vandenweghe. “Wie ouder is, valt uit de boot. Vanaf 65 jaar heb je geen recht op terugbetaling.”

Discriminatie

Volgens Vandenweghe is dat een nieuwe stap in de discriminatie van ouderen op het vlak van geestelijke gezondheidszorg. “De psychische sector is ingedeeld in twee groepen: de jongeren en de volwassenen tot 65 jaar. De ouderen zijn geen aparte categorie. Terwijl de nood aan geestelijke ondersteuning bij die groep net heel groot is.”

Het kabinet-De Block bevestigt dat de ­terugbetaling slechts tot 64 jaar geldt. “De minister heeft gekeken hoe ze het bescheiden budget op de best mogelijke manier kon inzetten”, zegt woordvoerder Tijs Ruysschaert. “Door de doelgroep te beperken, kunnen we toch al het verschil maken voor een specifieke groep mensen. Hopelijk kunnen we later extra middelen vrijmaken om die doelgroep uit te breiden, ook naar ouderen.”

De Vlaamse Ouderenraad hoopt vooral dat ouderen op alle vlakken evenveel rechten krijgen als de rest van de bevolking. Ze ziet zich gesterkt door een rapport van het federaal kennis­centrum voor de gezondheidszorg. Dat pleit voor een verruiming van de geestelijke gezondheidszorg van volwassenen naar ouderen. “Dat lijkt een logische stap om een eind te maken aan deze aanfluiting van de mensenrechten”, zegt Vandenweghe.

Corrigeer

MEER NIEUWS