De Lijn bedient Oppem-centrum tot 1 september niet wegens werken

Busje komt niet... vrijwilligers brengen pendelaars naar halte

Busje komt niet... vrijwilligers brengen pendelaars naar halte

Samen Anders vond vrijwilligers genoeg voor de shuttledienst. Foto: jhp

Meise -

Pendelaars die in Oppem de bus van De Lijn nemen, moeten tot 1 september zo'n 2 kilometer wandelen tot de halte aan de Nieuwelaan in Meise. Leden van ‘Samen Anders’ en vrijwilligers organiseren daarom een gratis shuttledienst.

Door de werken ter hoogte van 't Eiland in Oppem zal De Lijn nog de hele maand juli en augustus geen bussen meer laten rijden tot Oppem. Leden van ‘Samen anders’ - dat oppositiepartijen Groen en sp.a-Meise2020 bundelt - vonden voldoende vrijwilligers om Oppem ter hulp te komen.

Roel Anciaux (Samen Anders): “Nog tot 31 augustus organiseren we een shuttledienst met vrijwilligers die de inwoners van Oppem iedere werkdag 's morgens tussen 8.30 en 9.30 uur en tussen 17 en 18 uur van Oppem (Kerk - Pastoriestraat) naar en van de eerste bushalte op de Nieuwelaan brengt.”

De eerste shuttledienst was een succes. 's Ochtends waren er een handvol pendelaars, 's avonds moest er meerdere keren heen en weer tussen Oppem en de Nieuwelaan worden gereden. Ann Leemans uit Oppem maakte als één van de eerste van de shuttledienst gebruik. Leemans: “Ongelofelijk tof initiatief. Hier kan ik alleen maar voor zijn.”

“Schema uitgewerkt”

Samen Anders wil alle werkdagen de dienst verzekeren. Een vervroeging van de ochtenddienst is mogelijk als zich extra vrijwilligers aanbieden. . . “We vinden het wel sneu dat De Lijn de dienstverlening opschort”, zegt Anciaux. De reden is dat de bus hier door de ingrijpende werken niet kan draaien. Maar er moet toch een alternatief zijn. Maar je kan mensen toch geen 2 kilometer laten stappen om daar de bus te nemen. Waarom worden de schoolbussen niet ingezet? Die rijden nu toch niet. Samen Anders wil ook op de gemeenteraad eind juli een initiatief van de gemeente vragen. “Maar onze chauffeurs zijn zelf ook in verlof”, antwoordt schepen van Mobiliteit Paul Van Doorslaer (N-VA) al.

Ook volgens Van Doorslaer ging De Lijn niet in op de vraag van de gemeente om toch een shuttledienst in te leggen. “Bovendien mogen we geen precedent scheppen voor andere werken van Aquafin en anderen, waardoor een Lijnbussen kunnen rijden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio