Nieuwe bufferbekkens langs Roobeek zullen 24 Olympische zwembaden kunnen opvangen

Nieuwe bufferbekkens langs Roobeek zullen 24 Olympische zwembaden kunnen opvangen

Twee jaar geleden ving de bouwput van het nieuwe woon-zorgcentrum het water nog op, maar dag gebouw is intussen klaar. Foto: sbr

Ardooie -

De provincie West-Vlaanderen plant volgend jaar een nieuw bufferbekken langs de Roobeek in Ardooie. Dat zal zo'n 60 miljoen liter regenwater kunnen opvangen.

De Roobeek in Ardooie is een zeer gevoelig punt voor overstromingen. Twee jaar geleden dreigde de gemeente helemaal onder water te lopen toen de beek uit haar oever trad, maar de bouwput van het nieuwe woon-zorgcentrum ving toen zo'n 20 miljoen water op. Dat wzc is intussen af, maar vorig jaar liep de ondergrondse parking nog onder bij hevige regenval.

Langs de Berlingmolenstraat werd in 2013 al een bufferbekken aangelegd die zo'n 80 miljoen liter kan opvangen van de Roobeek, maar dat blijkt niet voldoende. De provincie start in 2019 met nog een bufferbekken met een capaciteit van 60 miljoen liter. Dat is te vergelijken met vierentwintig olympische zwembaden.

Roobeek verleggen

“Het weer is moeilijk te voorspellen, maar het bufferbekken zal de kans op wateroverlast fors verminderen”, zegt Jeroen Bouvyn, technisch deskundige van de provincie. “Achter de woningen in de Watervalstraat leggen we een berm aan van 0,5 tot 1,5 meter hoog. De Roobeek leggen we dan achter die berm.” Daarnaast worden de weilanden anderhalve meter afgegraven. Zo ontstaan er twee kleinere bekkens die samen goed zijn om die 60 miljoen liter water op te vangen. In vergelijking met het bufferbekken langs de Berlingmolenstraat, zal er geen meer aangelegd worden. “Het zullen gewoon weilanden blijven waarop de dieren kunnen grazen”, zegt Bouvyn.

Nog ingrepen

Burgemeester Karlos Callens (Groep 82) is tevreden met deze extra investering. “Er zijn ook nog watergevoelig plaatsen in de gemeente. Zo hebben we al een aantal kleinere aanpassingen gedaan in Koolskamp. In de toekomst volgen er nog ingrepen”, belooft de burgemeester.

Het openbaar onderzoek voor het nieuwe bufferbekken loopt nog tot en met zaterdag 21 juli.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio