Kwart minder afval op de grond tijdens Gentse Feesten: “Dankzij statiegeldbekers”

Kwart minder afval op de grond tijdens Gentse Feesten: “Dankzij statiegeldbekers”

Zo ziet het terrein van Polé Polé eruit na een nachtje Gentse Feesten: redelijk wat blik en flesjes, maar een stuk properder dan vorig jaar. Foto: DVH

Gent -

“Er ligt veel minder afval op de grond.” Afvalintercommunale Ivago maakt de balans op van eerste vijf dagen Gentse Feesten met verplichte statiegeldbekers. Er wordt 25 procent minder gewicht van op de grond opgeveegd. De totale afvalberg blijft wel gelijk.

“De belangrijkste vaststelling: er ligt veel minder afval op de grond. Dat ziet iedereen en zie je nu ook in onze cijfers.” Dat concludeert afvalintercommunale Ivago na de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten. De cijfers hebben betrekking op de eerste vier dagen van de Feesten.

Vanaf dit jaar mogen op de Gentse Feesten geen wegwerpbekertjes meer gebruikt worden. De Stad voerde een officieel verbod in en er werd een grootschalig systeem opgezet met statiegeldbekers, die worden geleverd en gewassen door het Franse bedrijf Ecocup.

Dat systeem loopt redelijk vlot, ondanks enkele kinderziektes, is te horen bij de organisatoren. Voor consumenten is het wel ingewikkeld, omdat niet alle pleinen van de Gentse Feesten al mee zijn gestapt in het systeem en eigen statiegeldbekers en -bedragen hanteren.

Zwerfvuil

De grootste impact is te zien op de pleinen en straten van de Gentse Feesten. Vorig jaar haalden de veegploegen van Ivago op vier dagen 24.940 kilogram afval op van de straten en pleinen binnen de zone van de Feesten. Dit jaar ligt de balans na vier dagen op 18.260 kilogram, een kwart minder.

“Bovendien zijn wegwerpbekertjes vooral volume, ze wegen niet veel”, zegt Ivago-woordvoerder Koen Van Caimere. “De impact is dus nog groter in volume dan in gewicht. Er ligt gewoon veel minder zwerfvuil op straat.”

De organisatoren klagen dit jaar over de vele blikjes die achterblijven. Maar zeggen hoeveel blikjes en flesjes er op straat belanden kan Ivago niet. Blikjes worden niet apart uitgesorteerd na ophaling.

Afvalberg even groot

De totale hoeveelheid afval die Ivago ophaalt in de zone van de Gentse Feesten blijft wel gelijk. Er zijn ook volgens de officiële schattingen van de Stad Gent, politie, brandweer en De Lijn net even veel bezoekers geweest dan vorig jaar: zo’n 550.000.

Vorig jaar werd op vier dagen tijd 83.340 kilogram restafval opgehaald binnen de Feesten, dit jaar 85.100 kilogram. Vorig jaar werd 6.400 kilogram papier en karton opgehaald, dit jaar 7.515. De opgehaalde hoeveelheid glas steeg ook van 23.320 kilogram naar 27.960 kilogram dit jaar.

Kwart minder afval op de grond tijdens Gentse Feesten: “Dankzij statiegeldbekers”
Dit zijn de cijfers die Ivago opmaakte na vier dagen Gentse Feesten. Foto: bst

Concluderen of de Feesten nu afvalarmer worden of net niet, zoals de cijfers lijken aan te geven, is volgens Ivago niet mogelijk. In de cijfers zit ook huisvuil en bedrijfsafval dat tijdens de Feesten wordt opgehaald. Dit wordt niet apart gemeten. “We proberen dat te verrekenen. Maar het is een stuk een inschatting. Echte cijfers hebben we daar niet echt over.”

Groen-schepen Tine Heyse: “Wordt de afvalberg nu groter of kleiner? Dat kunnen we niet zeggen. Wat er op de grond ligt, dat kunnen we exact meten. Maar als we exact willen weten hoe veel de Feesten zelf produceren, dan zouden we met extra vrachtwagens moeten uitrijden om alles apart op te halen. Dat zou operationeel absurd zijn.”

Ivago haalde dit jaar in totaal al 156 ton afval op tijdens de Feesten, vijf ton meer dan vorig jaar. “Dat is vooral omdat we ons gebied hebben uitgebreid”, zegt Van Caimere. “Er staan meer korven, bijvoorbeeld op park-and-rides en aan de bus- en tramstations buiten de Feesten. Omdat we binnen de Feesten minder werk hebben door de statiegeldbekers, kunnen we buiten de zone meer werken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio